A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdészeti felügyelői egy hét alatt 34 helytelenül feladott online tűzifahirdetést távolítottak el. Fontos, hogy a hirdető EUTR technikai azonosító számát feltüntessék.

A Nébih elsősorban azt ellenőrzi az online hirdetéseknél, hogy a feladó rendelkezik-e a jogszabályban előírt EUTR technikai azonosító számmal, ennek megléte garantálja ugyanis a vásárló számára, hogy az eladó szerepel a hatóság nyilvántartásában. A számot a hirdetésben is fel kell tüntetni.

Az eddig ellenőrzött hirdetők mindössze 30 százaléka tüntette fel érvényes technikai azonosítóját, de olyan reklámokkal is találkoztak az ellenőrök, amelyek kitalált azonosítót tartalmaztak, így egyértelműen a vásárlók megtévesztésére irányultak.

A vásárlók a hirdető EUTR technikai azonosító számát vagy erdőgazdálkodói kódját a hatóság oldalán tudják ellenőrizni. Emellett a Nébih javasolja, hogy a megrendelés során a vásárlók jelezzék, hogy csak olyan szállítmányt hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít. Emellett kötelezően adandó nyugta vagy számla, valamint a vásárlók részére szóló tájékoztató anyag is.

A tűzifa átvételekor ellenőrizni kell, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosítószáma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma pontosan fel van-e tüntetve.