A kormány megbecsüli a vállalkozásokat, forráshoz jutásukat azzal is segíti, hogy 2017 nyaráig kiírja az irányítása alá tartozó operatív program pályázatait – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásán.

Magyarországon 2014-ben rekordévet zárt a turizmus, az eddigi adatok alapján idén is folytatódik a trend; a sikerhez a dinamikusan fejlődő fesztiválturizmus is hozzájárult – mondta Varga Mihály.

Az esemény meghívott vendége, Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője kiemelte: cégük rendezvényei – például a Sziget, a Volt fesztivál vagy a Balaton Sound – piacvezetők saját kategóriájukban, a Sziget Kft. pedig idén 13 milliárd forintos forgalmat bonyolíthat. Az utóbbi években élesedett a verseny a rendezvények között, a Sziget ennek ellenére növekedni tudott. Idén csaknem 69 000 jegyet értékesítettek külföldön a Szigetre, amelynek ideje alatt 400 000 vendégéjszakát regisztráltak az egyéb szálláshelyeken (ennyi vendégéjszakát töltöttek a fővárosban azok, akik nem a fesztivál területén sátraztak).

A „hónap beruházója” elismerést a Demjén Termál Fürdő Kft., a 1,5 milliárd forintos beruházással épült és idén januárban megnyílt demjéni élmény- és barlangfürdő üzemeltetője nyerte el. Martini Emil, a termálfürdőhöz kötődő szálloda igazgatója kiemelte: a barlang- és élményfürdő Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője. A Demjén Termál Fürdő Kft. 2007 óta üzemeltet termál- és gyógyfürdőt a Demjéni Termál Völgyben, amely mára ismert fürdőkomplexummá vált.

A „hónap kis- és középvállalkozása” díjat  a Szent Donát Birtok és Márga Bisztró nyerte el. A vállalkozás családi hagyományokat követ, Csopakon és környékén található jelenleg 7 hektáros birtokukon gazdálkodnak. Deli János tulajdonos kiemelte: céljuk, hogy a Balaton ne csak szezonális úticél legyen, hanem egész évben vonzza a vendégeket.

A „hónap startup vállalkozása” az online szálloda menedzsment programot fejlesztő SabeeApp Hotel ManagementSystem – thePass Kft. lett. A cég által fejlesztett alkalmazást jelenleg több törökországi, thaiföldi, angliai, osztrák, svájci és német szálloda használja. Herman Szabolcs tulajdonos elmondta: az elismerés fontos visszajelzés cégüknek, szeretnének kis- és középvállalkozássá fejlődni, majd beruházóvá válni.

Fotó: Eisemann József/NGM