A turizmus szervezeti átalakításával egy kézbe kerül az ágazat irányítása, amit a szakma 25 éve követel – jelentette ki Bienerth Gusztáv turisztikai kormánybiztos a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének 43. közgyűlésén szerdán Budapesten.

A turizmus Magyarország egyik sikerágazata, közös érdek, hogy még sikeresebb legyen – mondta Bienerth Gusztáv a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének közgyűlésén Budapesten.

A kormány hat héttel ezelőtti döntésének egyértelmű üzenete, hogy a turizmus stratégiai ágazat, a terület felügyelete a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) került a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) – jelentette ki Bienerth Gusztáv, aki közölte, hogy ezt a fórumot tartja első szakmai székfoglalójának kormánybiztosként. A döntéssel a kormányzt azt üzeni, hogy az ágazat komoly befektetésékre, fejlesztésekre szorul, s mindent támogatást meg kell adni ahhoz, hogy a régió turisztikai vezető ereje legyen Magyarország.

A kormánybiztos jelezte, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyal és dönt a stratégiai ágazatnak tartott turizmus fejlesztésével kapcsolatos további konkrétumokról.

Hogy miért pont most foglalkoznak kiemelten az ágazattal, arról azt mondta a kormánybiztos: a kormányzat a következő időszakban gigarendezvényeket hoz Magyarországra, s így elengedhetetlen az idegenforgalmi fejlesztéssorozat.

Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke beszámolójában elmondta: a magyar turizmus egészséges lábakon áll, a belföldi és a külföldi piac egyaránt dinamikus növekedést mutat.

Az idei évre pozitívak a szövetség várakozásai, a belföldi kereslet továbbra is nő, ezt a SZÉP-kártya támogatja. Megjegyezte: a migránshelyzet alakulása kockázatot jelent, de reményeik szerint nem lesznek újabb terrorcselekmények, Magyarország biztonságos úti cél, ezt az imázst meg kell őrizni. A szakma nevében fontosnak nevezte a schengeni rendszer fennmaradását.

Jelezte: a szövetség üdvözli a vendéglátás áfájának 2017-től 18 százalékra tervezett csökkentését a jelenlegi 27 százalékról, ami a jövedelmezőség szempontjából  rendkívül fontos az ágazatnak, elmaradt felújítások elvégzésére ad lehetőséget. Ugyanakkor a szobakiadás áfájának csökkentését is szeretnék elérni.

Niklai Ákos drámainak nevezte a munkaerő helyzetet az ágazatban, a nemzetgazdasági átlagnál alacsonyak a bérek, a munkaerőhiány komolyan veszélyezteti a szolgáltatás színvonalát. A szövetség szerint az alacsonyabb áfakulcs erre is megoldást jelenthet, ahogy a szezonalitás csökkentése, vagy az országhatárokon átívelő munkaerőtoborzás is.