A „turizmus business act” intézményének bevezetését, az ágazatot terhelő adók mértékének felülvizsgálatát és és államtitkári szintű képviselet létrehozását javasolták a hét végén rendezett „Turisztikai Csúcstalálkozó” résztvevői.

Az uniós „small business act” mintájára Magyarországon is vezessék be a turizmus business act intézményét is annak érdekében, hogy a törvényalkotás előtt az ágazat elmondhassa el a véleményét – fogalmazták meg a KKVHÁZ.hu által szervezett „Turisztikai Csúcstalálkozó” résztvevői.

A szakemberek másik konkrét ajánlása az volt, hogy a GDP-ben jelenleg 10, az ambíciók szerint hamarosan 15 százalékos súlyú ágazatot a Miniszterelnökségen egy önálló államtitkárság képviselje.

A résztvevők rámutattak: a turizmus versenyképességének különbségei nem a turisztikai termékek eltéréseiből származnak, hanem a gazdaságok emberi tényezői, szabályzórendszere, minőségi paraméterei, marketing képessége és finanszírozási potenciáljai befolyásolják őket.

A másik fontos problémaként a szakemberhiányt jelölték meg. A szakemberek megtartásának, illetve visszacsábításának egyetlen esélye az, ha az ágazat jövedelmezősége növekszik – hangsúlyozták. Ma viszont a szállodaipar, a vendéglátás és az utazásszervezés is olyan alacsony nettó üzemi eredményt produkál, ami lehetetlenné teszi a bérfejlesztést

A turisztikai ágazat ezért azt kéri a kormányzattól, hogy – elsősorban az áfaterhelés, másodsorban a sok „apró adó” felülvizsgálata révén – segítse az ágazatot, hogy több jövedelmet tudjon termelni.