A budapesti olimpia szervezési munkálataira létrehozandó cég 10 milliárd forintos alaptőkéjét új részvények nyilvános értékesítésével lehetne összegyűjteni. Az összeg felét a lakosság, a többit önkormányzatok és az állam jegyezhetné le.

A legnagyobb hazai tőzsdei forgalmazók, a Concorde, az Erste, az Equilor és az UniCredit képviselőivel, valamint a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) korábbi irányítóival közös egyetértésben véglegesítette a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) vezetése azt a tervet, miszerint a 2024-es budapesti olimpia szervezésére majdan alapítandó nyilvános társaság részvényeiből magánszemélyek is jegyezhetnének, és azt bevezetnék a BÉT-re – írta a Világgazdaság.

Ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2017 szeptemberében Budapestnek ítéli a 2024-es nyári játékok rendezési jogát, akkor a szervezési munkálatokra létrehozandó cég 10 milliárd forintos alaptőkéjét új részvények nyilvános értékesítésével lehetne összegyűjteni – mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT korábbi elnöke, a BOM vezetője a korábban a Heti Válaszban ismertetett ötletével kapcsolatban.

Ez esetben egy magánszemély maximum 100 ezer forint értékben jegyezhetne a projekttársaság által a lakosságnak felajánlott 40-45 százalékos pakettből, a többi az államhoz és az önkormányzatokhoz kerülne. Szalay-Berzeviczy szerint az ösztönözhetne az olimpiarészvények lejegyzésére, hogy a korábbi olimpiák szervezőbizottságai tisztes haszonnal zárták a játékokat.

A PwC tanácsadó cég megvalósíthatósági tanulmánya szerint az olimpia 770 milliárd forintos költségvetésű rendezvény lehet, ebből 500 milliárdot a NOB ad, 270 milliárd jöhet össze a jegyértékesítésekből, az ajándéktárgyak és egyéb kereskedelmi termékek eladásából, valamint a helyi szponzoroktól és adományokból. A maradék 10 milliárdot dobnák össze a magánszemélyek.