Az előző év azonos időszakához képest közel 7 százalékkal nőtt 2019 júliusában a kiskereskedelmi üzletek forgalma a KSH adatai szerint. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma júliusban folyó áron meghaladta az 1000 milliárd forintot.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 2019 júliusában a nyers adatok szerint 6,9, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának eredményeit. Az idén január és július közötti forgalom nagysága közel 6 százalékkal volt magasabb a tavalyi év első hét hónapjában mértnél. A lendületes emelkedést a háztartások jövedelmének dinamikus bővülése alapozza meg, ami a foglalkoztatottság és a bérek növekedésére vezethető vissza.

A kiskereskedelmi ágazat részterületeit is a növekedés jellemezte 2019 júliusában. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma összesen 6,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemé 4,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9 százalékkal nőtt. Kimagasló mértékben, 11 százalékkal növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,3 százalékkal nőtt.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene továbbra is rendkívüli ütemben növekszik, a tavalyi adatokhoz képest júliusban 39 százalékkal emelkedett. Ennek megfelelően a forgalomnövekedés a pénzmozgásban is megmutatkozott: az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1066 milliárd forint volt.

A kiskereskedelmi forgalom lendületes emelkedését a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének dinamikus bővülése alapozza meg, amelyben meghatározó tényező a foglalkoztatottság és a keresetek folyamatos növekedése. A családokat támogató kormányzati intézkedések és a tartósan növekvő lakossági hitelállomány a fogyasztás további emelkedését vetíti előre.

(Forrás: ITM Kommunikáció)