2017. május 15. hétfő, 13:31
Tatai Patara, Szegedi Borfesztivál, orosházi Libamáj Fesztivál, budapesti Gourmet Fesztivál, Floralia – Római tavaszünnep – a hét eseményeiből válogattunk.

Május 12-21. Szegedi Borfesztivál (Szeged)

Újra vár mindenkit Magyarország legnagyobb bormustrája, a XXIII. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat. A látogatókat finom borokkal, felejthetetlen élményekkel, egyedülálló hangulattal, jóízű baráti beszélgetésekkel, grandiózus koncertekkel, önfeledt mulatozással, gasztronómiai specialitásokkal és a magyar kézművesipar remekműveivel várják.

Május 17-21. FÖHE Fesztivál (Miskolc)

A Nyíregyházi Főiskola Hallgatói Önkormányzati Testülete (NYF-HÖT) 17. alkalommal szervezi meg intézményének legnagyobb rendezvényét a FÖHE Fesztivált. A fesztivál miden évben több ezer főiskolai, egyetemi hallgatót, vendéget vonz a campus területére. Ez idén sem lesz másképp. A fesztiválon nappal és éjszaka is egyaránt jól érezheti magát mindenki. Aki még nem volt a fesztiválon annak kötelező, aki már volt az tudja, hogy kötelező!

Május 18-21. Libamáj Fesztivál (Orosháza)

Idén ismét Orosháza ad otthont a méltán híres Libamáj Fesztiválnak. Az Orosházi nyár 2017. rendezvénysorozat részeként, május közepén rendezik meg a régió kiemelt májusi programját olyan neves fellépőkkel, mint a Tankcsapda, a Hősök, a Bikini, a Neoton Família Sztárjai, Deák Bill Gyula, Kowalsky meg a Vega, Ganxsta Zolee, Oláh Gergő és Kis Grófo. A rendezvényt a Gyopárosi Gyógy-, Park- és Élményfürdőtől mintegy 10 perces sétára található ősfás parkban, egy hatalmas, 2.000 m2-es sátorban tartják, ahol megfizethető libamájkülönlegességek és finom borokkal várják a vendégeket.

Május 18-21. Gourmet Fesztivál (Budapest)

Idén ismét megrendezik a négy éve megújult Gourmet Fesztivált. A lassan egy évtizede fejlődésnek indult, és ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájak számító eseményre a Millenárison lehet kilátogatni, ahol a szervező ismét egy időben és egy helyen vonultatja fel Magyarország legjobb éttermeit, borászatait és kézműves élelmiszer termékeit. A különböző kiállítók mellett a korábbinál is színesebb programkínálat szórakoztatja majd a nagyérdeműt, amelyben a hazai gasztronómia legnagyobbjai és gasztrocelebek mellett immár a nemzetközi konyha kiemelkedő alakjai is feltűnnek majd.

Május 19-21. Palacsintafesztivál (Szolnok)

A Palacsintafesztivál egy nemrég életre hívott esemény, amely minőségi szórakozást és kikapcsolódást kínál az egész családnak. A szervezők szeretnének a gasztronómia ezen kissé elfeledett értékét új színben, vagyis inkább új ízben feltüntetni. A sokszínű, minden igényt figyelembe vevő alapanyagokon át bemutatják az elkészítési módok számtalan variációját. A hagyományőrző, kézműves, zenés, játékos, illetve gasztronómiai programok mellett kiváló könnyű- és komolyzenei élő koncertekkel várják az érdeklődőket. A rendezvénynek a Szolnokon található, kiemelkedő természeti értékű és szépségű Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben található NEFAG játszótér ad otthont.

Május 19-21. Tatai Patara – Török kori történelmi fesztivál (Tata)

Az év legnagyobb durranása! 2017. május 19-21. hétvégéjén megrendezésre kerülő Tatai Patara – Török kori fesztivál helyszíne Tata. Az eredeti 1597-es eseményt nem számítva, jubileumi 10. alkalommal ad otthont a Vár és az Esterházy tér a Tatai Patarának és évről évre egyre különlegesebb programokkal várja az érkezőket. Neves múzeumi szakemberek és történészek segítenek a múltidézésben. A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak a nézők számára.

Idén belemerülhetünk a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli mesterségekben vagy az akkori ételek készítésében is. A kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok várnak bennünket. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetünk; a korhű vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival varázsol el minket. Mindeközben „Sarkantyú peng, szoknya lebben” a Borudvarban, ahol több száz néptáncos táncházzal és rangos Nemzetközi Néptánc találkozóval készül az eseményre.

Május 20-21. Floralia – Római tavaszünnep (Budapest)

Ezen a hétvégén a római kor legkedveltebb ünnepe, a floralia, vagyis a tavaszünnep elevenedik meg az Aquincumi Múzeumban az Aquincum Baráti Kör szervezésében. Erre az alkalomra fiatal virágkötők római stílusú kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a régészeti parkot. Az érdeklődőket szabadtéri színházi előadások, valamint Ókort idéző életmód és kézműves bemutatók várják két napon keresztül, de a hagyományőrző programokon betekintést nyerhetnek a római katonák, gladiátorok, germán- és kelta harcosok életébe is. A játékos kedvű látogatók számára lehetőség nyílik egy interaktív kalandtúra során megoldani az aquincumi rejtélyt, miközben felfedezik a romterületet és a hagyományőrző csapatok táborait. A Hadrianus-emlékév kapcsán megrendezésre kerül a Hadrianus hasonmásverseny is, ahol a leghitelesebb jelöltet egy szakmai zsűri és a közönség közösen választja ki.

Május 20-21. Múzeumok majálisa (Budapest)

A Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. Ezen a 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatja meg, milyen változatos és tarka az a tudás, tárgyi anyag, amelyet őriznek. Sátraik és programjaik behálózzák a Múzeumkertet, a kincseikből készült Műtársétány az MNM épületét, a Tudássétányon pedig a művészetek, az irodalom és a természet jegyében bárki tesztelheti saját tudását. Közben felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek, meglepetés produkciók színesítik a programkínálatot. Május 20-án, a Múzeumok Európai Éjszakájának napján az MNM este 10 óráig várja az érdeklődőket. Az idén velük majálisozik a Kerekes Band, a Vodku, a Lóci Játszik, a Group`n`Swing, a Makám és még sokan mások.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja