Több mint 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke meghaladja a 10 milliárd forintot – mondta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára.

Ebben a termékkategóriában háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. A GfK adatai szerint a legnagyobb mennyiség, több mint 1600 tonna a parasztsonkából fogy, amelynek átlagára 1900 forint körül mozog.

A bolti forgalomban 900 forintnál kezdődnek a gyorspácolt sonkák és 2500-3000 forint között találni füstölt kötözött lapockát, vagy füstölt tarját.

Mostisch Martina szerint fontos, hogy a vevő a vásárláskor legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában sokféle minőségű termék található a piacon.

Az ügyvezető titkár kiemelte, hogy a hús bizalmi termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott. Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a vásárláskor mindenki ellenőrizze a termék szavatossági idejét.

Kitért arra is, hogy a feketegazdaság jelenléte csökkent az elmúlt időszakban, 20 százalék körülire tehető, amelynek fő területei a piacok, ahol ellenőrizetlenül kerülhetnek ezek az áruk forgalomba. (MTI)