Az 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás az Otthon melege program háztartásigép-csere pályázatán keresztül 115 ezer háztartás energiahatékonysági korszerűsítését oldja meg.

A pályázatok 97 százaléka támogatásban részesült, közel 50 ezer pályázó már meg is kezdte támogatói okirata beváltását. A kérelmenként átlagosan igényelt és megítélt 43 ezer forint támogatás azt jelzi, hogy a háztartások túlnyomó többsége az elérhető legmagasabb, A+++ energiahatékonysági kategóriájú nagygép beszerzése mellett döntött. Az új készülékek beüzemelése éves szinten 28 millió kilowattóra lakossági energia-megtakarítást és 25 ezer tonnával csökkenő szén-dioxid-kibocsátást is eredményez.

Az Otthon melege program eddigi alprogramjai összesen már több mint 300 ezer háztartás energetikai korszerűsítését tették lehetővé, mintegy 70 milliárd forint összértékben, 36 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással. Energetikai szempontból a végrehajtott korszerűsítések évi mintegy 300 millió kilowattóra lakossági energia-megtakarítást eredményeztek. További mérhető ökológiai eredmény, hogy a beruházások nyomán évente 120-130 ezer tonnával csökkenő szén-dioxid-kibocsátás alacsonyabb környezeti terhelést is jelent.

A tavaly októberben újranyitott háztartásigép-csere programban tavaly november 5. és 21. között régiónként volt lehetőség pályázni. A támogatói döntések 2018. december 20. és 2019. március 21. között, szakaszosan születtek meg, a nyertesek értesítése folyamatos.

(SZ)