Több mint 160 millió euró értékben kötöttek szerződéseket a hét végén Marosvásárhelyen tartott GastroPan pékipari, cukrászati gasztronómiai és vendéglátóipari szakmai kiállításon.

Az előzetes számítások szerint a vasárnap záruló kiállítás négy napja alatt 40 millió euró (12,4 milliárd forint) értékben írtak alá rövid távú és 120 millió euró értékben (37,2 milliárd forint) hosszú távú szerződéseket. A pékipari, cukrászati gasztronómiai és vendéglátóipari szakterület legjelentősebb délkelet-európai vásárán huszonöt ország több mint 150 kiállítója rendezett be standot – közölte a kiállítás igazgatójára, Váradi-Erdős Ildikóra hivatkozva az Agerpres hírügynökség. 

A tizedik alkalommal megrendezett GastroPan kiállítás 7800 négyzetméteres területének több mint felét a gépek és felszerelések beszállítói foglalták el. A kiállítás alkalmával szakmai versenyeket is tartottak, díjazták a legjobb pékeket, szakácsokat és cukrászokat, kiválasztották az év legjobb termékeit. 

A kiállítást a Boro Info Group szervezi, mely sikeresen ültette át Romániába a szakterület magyarországi modelljét. Váradi János, a kiállítás szakmai hátterét biztosító PanGastRo Egyesület elnöke korábban a Magyar Pékszövetség igazgatója volt. 

Váradi János korábban az MTI-nek elmondta: 2001-ben költözött Magyarországról Székelyudvarhelyre, ahol elkezdte kiadni a romániai pék és cukrász szakma szakfolyóiratát (Brutarul si cofetarul), amelyet a Moldovai Köztársaságban is terjesztenek. E kiadvány és egy másik gasztronómiai szakfolyóiratuk hirdetői kérték fel a kiállítás megszervezésére. (MTI)