Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai irányításával az év elején indult középvállalati fejlesztési program kutatási és képzési fázisában 222 vállalkozás vett részt szakmai műhelymunkában, amelyek összesen közel 10 ezer személyt foglalkoztatnak, összesített nettó árbevételük 225 milliárd forint.

Az IFKA közleménye szerint a kiemelt növekedési és innovációs potenciállal bíró (HGC) feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztését célul kitűző programot megalapozó kutatás során felmérték és elemezték a potenciálisan érintett vállalati célcsoportot, megvizsgálták a támogatási lehetőségeket, az iparpolitika támogatására pedig gazdaságnövekedési térkép és vállalkozásfejlesztési koncepció készül. 

A kutatás eredményeként egy hozzávetőlegesen 10 ezer vállalatból álló potenciális HGC vállalati kört határoztak meg. Személyes mélyinterjú készült 140 feldolgozóipari vállalkozás vezetőjével, további közel 13 ezer vállalatot online felmérés keretében vonnak be a programba.

A HGC Akadémia eddigi tevékenységének eredményeképpen a 222 vállalkozásnak a tartós és stabil növekedésük érdekében egyedi, komplex, a vállalati sajátosságokat rendszerszemléletben vizsgáló fejlesztési programot dolgoztak ki, emellett 150 vállalkozás részt vehet nemzetközi szakmai találkozókon.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára korábban elmondta: az 1,7 milliárd forintos uniós támogatási kerettel induló középvállalati fejlesztési program célja, hogy a feldolgozóipari cégek korszerű technológiákat alkalmazzanak, használják a digitalizáció (az ipar 4.0) lehetőségeit, automatizálják a termelést, innovatívabbak legyenek, szálljanak be a kutatás-fejlesztési programokba, legyen korszerű vállalatirányításuk és ismerjék meg a külpiacot. 

A stratégiai partnerségen alapuló programot a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézménye, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) vezeti. A program egyik szereplője a HGC Akadémia (nagy növekedési képességű vállalkozások – High Growth Companies, HGC), amely egyebek mellett segít elkészíteni a vállalkozásoknak rövid, közép és hosszú távú fejlesztési programjait, s megismerteti őket a jó külföldi gyakorlatokkal. (MTI)