Súlyos hiányosságok miatt felfüggesztették egy tűzifatelep kereskedelmi tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Elrendelték a telep teljes árukészletének, több mint 10 ezer mázsa tűzifának a zárolását is.

Az április végi ellenőrzés lakossági bejelentés alapján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársaival közösen végzett próbavásárlás eredményeként indult egy Pest megyei tűzifatelepen. A vizsgálat feltárta, a kereskedők úgy adták el egymásnak, végül a vásárlóknak a fát, hogy annak sem a mennyisége, sem a minősége nem volt követhető az ügyletek során. A Nébih szakemberei 1163 köbméter, több mint 10 ezer mázsa nem nyomon követhető tűzifát zároltak, emellett elrendelték a tűzifatelep kereskedelmi tevékenységének felfüggesztését. 

A tűzifa értékesítése során a kereskedőnek igazolnia kell a faanyag eredetét és biztosítania kell a termék nyomon követhetőségét. A Nébih eddigi ellenőrzési tapasztalatai alapján, amikor a kereskedő nem ad szállítójegyet és tűzifa vásárlói tájékoztatót, az eladott mennyiség és a tűzifa minősége is problémás. Éppen ezért fontos, hogy a vásárlók ne higgyenek annak a jól hangzó ajánlatnak, miszerint megfelelő papírok nélkül olcsóbban és jobb minőségű tűzifához juthatnak - figyelmeztet közleményében a hivatal. (MTI)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja