Az idei 195 milliárd forintról 233 milliárd forintra nő az a keretösszeg, amelyet a kormány a nők korhatár alatti nyugellátására szán – derül ki a 2017-es költségvetési javaslat Nyugdíjbiztosítási Alapra vonatkozó fejezetéből.

A számok alapján a kormány a szociális hozzájárulási adó nyugdíjalapot megillető részéből és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékból az ideinél valamivel kevesebb bevétellel, 2014 milliárd forint helyett 1989 milliárd forinttal kalkulál – olvasható a Biztosítási Szemlében.

A biztosított által fizetett nyugdíjjárulék esetében 1015 milliárd forint helyett 1094 milliárd forint bevétellel, az egyszerűsített foglalkoztatás utáni közteher esetében 11 milliárd forint helyett 15 milliárd forint bevétellel számolnak.

A nők korhatár alatti nyugellátása mellett a korhatár felettiek öregségi nyugdíjára szánt összeg is nagyobb a jövő évre tervezett büdzsében az ideinél, 2473 milliárd forint helyett 2501 milliárd forint.

Csökken ugyanakkor a hozzátartozói nyugellátások összege: árvaellátásra az idei 34 milliárd forinttal szemben jövőre 31 milliárd forinttal kalkulál a kormány, míg az özvegyi nyugellátásra az idei 338 milliárd forinttal szemben 334 milliárd forintot szánnak.