Belföldi értékesítésük élénkülésében bíznak a hazai nagyvállalatok. A cégek bevételeik növekedésére számítanak, ugyanakkor attól tartanak, hogy nyereségtermelő képességük romlik az előző negyedévhez képest.

Szerényebb pénzügyi eredményekre számítanak a hazai nagyvállalatok idén, mint tavaly év végén. A K&H nagyvállalati növekedési index eredménye szerint a cégek árbevétel-várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak. A nagyvállalatok átlagosan 2,6 százalékkal nagyobb bevételt várnak idén, ami elmarad a tavaly év eleji várakozásoktól (2,9 százalék), de előrelépés az előző negyedévi 2,3 százalékos előrejelzéshez képest.

A javulás annak köszönhető, hogy a hazai piacon jelentősen, 1,9-ről 2,5 százalékra ugrott a várt bevétel-növekedés mértéke, aminek hátterében egyrészt a belföldi értékesítés élénkülése, másrészt már az MNB inflációs előrejelzése alapján növekvő fogyasztói árak is állhatnak – részletezte az eredményeket Hodina Péter, a K&H vállalati értékesítési igazgatója. 

Az exportpiaci lehetőségeket kissé visszafogottabban látják a cégek az előző negyedévhez képest. „Külpiaci értékesítésből jelenleg a vállalatok harmada (30 százalék) vár bevétel-növekedést, átlagos mértéke azonban 3,3-ról 3,1 százalékra mérséklődött. Ennek oka, hogy csökkent a külföldi értékesítés aránya:a vállalatok 60 százaléka egyáltalán nem tervez idén exportálni, 2016 első negyedévében ez mindössze 40 százalék volt, és további 15 százalékuknál a teljes árbevétel ötödét sem éri el az exportból származó árbevétel aránya – tette hozzá.

Míg az árbevételt tekintve a tavalyi év végi várakozásokhoz képest optimistábbak a cégek, addig a profitkilátások terén visszafogottabbak lettek: átlagosan 1,6 százalékkal magasabb nyereséget várnak a cégek, ami messze elmarad a 2016 eleji 2,2 százaléktól. „A különböző ágazatok igen eltérő mértékű adózás előtti eredményt valószínűsítenek: a szolgáltató szektorban 0,2 százalék, mezőgazdaságban 0,3 százalék, a kereskedelemben 1,7 százalék, az ipari cégek pedig 2,8 százalék, profitbővüléssel terveznek az idei évre – emelte ki Hodina Péter.