A cégvezetők főleg új gépek és berendezések vásárlására fordítanák az idei évtől elérhető, fix 2,5%-os kamatú NHP fix hitelt, amire átlagosan 40 millió Ft-ot igényelnének. Ám, ha ezt komolyan gondolják, akkor bizony sietniük kell, mert a keret akár 2019 végére kimerülhet.

Azok a cégvezetők, akik úgy tervezik, igényelni fogják az idei évtől elérhető NHP fix hitelt, elsősorban új gépek és berendezések beszerzésére fordítanák a fix 2,5% kamattal megszerezhető forrást. A megcélzott átlagos hitelösszeg 40 millió forint, amit a többség 5, 5 és fél év alatt fizetne vissza – derül ki a Budapest Bank 300 cégvezető megkérdezésén alapuló felméréséből.

A Budapest Bank ügyfelei az eddigi tapasztalatok alapján magasabb, átlagosan 106 millió Ft hitelösszeget igényeltek, az átlag futamidő pedig náluk 7,5 év volt. A lízing esetében alacsonyabb, 21 millió Ft az átlag hitelösszeg, amihez 4,2 év átlag futamidő tartozik.

A kutatás eredményei alapján azok, akik nem szeretnének az NHP fix nyújtotta lehetőséggel élni, ezt elsősorban azzal indokolják, hogy nem terveznek semmilyen beruházást a közeljövőben. Kiderült az is, hogy a hazai kkv-k többsége 2% vagy 3% körüli kamatot tart kedvezőnek egy 5 éves, fix kamatozású beruházási hitel esetében, így az NHP fix a nagy többség számára ebből a szempontból is kedvező. Kelet-Magyarországon egyébként inkább a 2%-os kamatot tartják elfogadhatónak, míg Nyugat-Magyarországon akár a 3-4%-os kamatot is. Mindez azért érdekes, mert piaci alapon legjobb esetben is 4-5%-os kamattal lehet céges hitelhez jutni, ami miatt az NHP fix mindenképp racionális választás, ha egy cég fejlődik, ezért beruházási kényszerben van.

A hazai, 10-249 főt alkalmazó kkv-k vezetőinek többsége (77 százalék) az elmúlt évek során már hallott a Növekedési Hitelprogramról, ám a 2019 januárjában induló NHP fixről a kkv-k vezetők csak 40%-a értesült eddig. Az új konstrukcióról főként a 700 millió forint feletti bevétellel rendelkező, illetve a 2019-ben beruházást tervező vállalatoknak van tudomása.

Ez azért rossz hír, mert bár a Növekedési Hitelprogramban rendelkezésre álló keretösszeg most 1.000 milliárd forint, ami elsőre soknak tűnhet, biztosak lehetünk benne, hogy gyorsan el fogják kapkodni azok a vállalkozások, akik résen vannak.

A korábbi szakaszokban közel 4 év alatt összesen 2.800 milliárd forint Növekedési Hitelt vettek igénybe a vállalkozók, eszerint a mostani keret sem fog sokkal hosszabban rendelkezésre állni egy – másfél évnél. A bankok várakozásai a statisztikát is felülírják, több pénzintézetnél arra számítanak, hogy a rendelkezésre bocsátott keretösszeg maximum 1 évig fog kitartani, vagyis akár év végére elfogyhat a pénzt.

Ráadásul a hiteligénylés folyamata a Bankmonitor tapasztalatai szerint alsó hangon 3 hónapig tart, de ez a határidő is csak akkor tartható, ha a hiteligény elindításakor már kész koncepcióval rendelkezik a társaság. Ha ehhez hozzávesszük a várható hiteligény dömpinget, ami a bankok kapacitását jelentősen megterhelheti, egyáltalán nincs sok időnk a hiteligénylés elindítására. Lépni kell, nagyjából azonnal. Ezért, ha NHP hitelt szeretne egy vállalkozás, akkor lépni kell, nagyjából azonnal!

Az alábbi kalkulátorral megnézheti, cége jogosult-e Növekedési Hitelre: