A tavaly vizsgált online kereskedők csaknem 90 százalékánál talált valamilyen problémát a fogyasztóvédelmi hatóság. Az NFH most összeszedte, mire érdemes odafigyelni, ha az interneten vásárolunk, illetve milyen jogorvoslati lehetőségek vannak, ha nem azt kaptuk, amit szerettünk volna.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tavaly összesen 169 webáruházat ellenőrzött, és a megvizsgált online felületek mintegy 88 százaléknál talált valamilyen hiányosságot – derül ki az NFH közleményéből. A hatóság idén is kiemelt figyelmet fordít az internetes kereskedelemmel foglalkozó oldalakra, ugyanakkor a fogyasztók maguk is sokat tehetnek azért, hogy nagyobb biztonságban legyenek, amikor online vásárolnak meg valamilyen terméket vagy szolgáltatást. Így például:

Vásárlás előtt

– Nézzük meg a webáruház üzemeltető adatait, ugyanis kötelező feltüntetnie a nevét, székhelyét, elérhetőségeit (telephely, postai cím, e-mail cím) Így bizonyosodhatunk meg arról, hogy magyar, vagy külföldi vállalkozástól vásárolunk, és ha problémánk lenne a termékkel, hogyan érhetjük el a kereskedőt/szolgáltatót.

– Óvakodjunk az olyan online értékesítőtől, aki titkolja kilétét!

– Érdemes megtekinteni az általános szerződési feltételeket, különösen a szállítás és fizetés részleteit, elállási jogról, jótállásról, szavatosságról való tájékoztatást, és a jogérvényesítési lehetőségeket.

– Érdemes az olyan webáruházakat előnyben részesíteni, amelyek lehetőséget biztosítanak az utánvételes fizetésre. Így, csak azért a termékért fizetünk, amely valóban megérkezett.

Vásárlás után

– Kézbesítéskor érdemes fotóval, videó felvétellel dokumentálni a kicsomagolási folyamatot, a későbbi esetleges vitás helyzetek tisztázására. Így bizonyítani tudjuk, hogy például a rendelt termék sérülten érkezett-e hozzánk.

– Ha a termék mégsem tetszik, 14 napon belül elállhatunk a szerződéstől, azaz visszakérhetjük a vételárat, és ha volt, az általunk megfizetett kiszállítás költségét. Ilyenkor írásban kell jeleznünk a vállalkozás felé elállási szándékunkat, és vissza kell küldenünk a terméket. Ennek költsége viszont már a fogyasztót terheli (kivéve, ha a vállalkozás magára vállalta azt).

– Bármilyen panaszunk merül fel, érdemes először a webáruháznak jelezni, aki írásbeli panaszunkra köteles a beérkezését követő harminc napon belül érdemben válaszolni.

Jogorvoslati lehetőségek

Abban az esetben, ha a problémánkat nem sikerül a vállalkozásnak orvosolnia, vagy azzal nem értünk egyet, számos intézményhez fordulhatunk segítségért. Ha például felmerül bennünk, hogy a webáruház nem jól tünteti fel az árakat, vagy nem tájékoztatott megfelelően akár a termékről, akár a vásárlás egyéb feltételeiről, esetleg nem kaptunk választ 30 napon belül a panaszunkra, a fogyasztó a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz tud fordulni. Ha a kereskedő például nem fogadja el az időben, és írásban történt elállási szándékunkat, és nem fizeti vissza az általunk kifizetett összeget – mint minden szerződéssel kapcsolatos jogvitában – békéltető testülethez vagy bírósághoz fordulhatunk.

Az úgynevezett határon átnyúló fogyasztói panaszok esetében (ha a webkereskedő székhelye egy másik EU-s tagállamban, Norvégiában vagy Izlandon található) a panasz rendezésének megkísérléséhez és jogaink érvényesítéséhez (szakmai és jogi tanácsadás, idegen nyelvű levelezés, érdemi panaszkezelési segítség) a bírósági eljárás előtt segítséget nyújthat az Európai Fogyasztói Központ is,