A szeptember 1-jén hatályba lépett társulási megállapodás – és az ennek részét képező mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás – a legfőbb eszköze az EU és Ukrajna közötti politikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítésének; további rendeltetése, hogy előmozdítsa a közös európai értékek iránti tiszteletet.

A szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a felek kölcsönösen megnyitják piacaikat, és Ukrajna az uniós és a nemzetközi jogszabályokhoz, szabványokhoz és előírásokhoz igazodva jogharmonizációt hajt végre. Ezáltal a megállapodás keretet biztosít Ukrajna kereskedelmi kapcsolatainak korszerűsítéséhez és az ország gazdasági fejlődéséhez – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A társulási megállapodás előkészítését célzó tárgyalások 2007 és 2011 között zajlottak le, a dokumentum aláírására pedig 2014-ben került sor. A felek ideiglenes jelleggel számos rendelkezést kezdtek el alkalmazni – a társulási megállapodás esetében 2014. november 1., a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás esetében pedig 2016. január 1. óta.