Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által működtetett növényvédelmi- és időjárás-előrejelző rendszer.

Komoly fejlesztéssel megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) által országosan 75 növényorvos bevonásával működtetett növényvédelmi- és időjárás-előrejelző rendszer, amelynek első fázisa most készült el.

A négy éve indult ingyenes szolgáltatás célja, hogy segítse a termelők mindennapi munkáját. A szakemberek területre és növénykultúrára lebontva, heti rendszerességgel szöveges növényvédelmi információkat tesznek közzé, komoly segítséget nyújtva ezzel a gazdálkodóknak.

A megújult portál a termelői igényeknek és a mai technikai lehetőségeknek megfelelően felhasználóbarátabb felülettel, látványosabb képi világgal és egyszerűbb kezelhetőséggel áll rendelkezésére.

A rendszer egyik újdonsága, hogy a gazdálkodók a korábbi struktúrához képest a különböző időjárási adatokat településekre lebontva kérhetik le, továbbá létrehozták a Galéria menüpontot is, mellyel az oldal látogatóinak lehetősége van a károsítók okozta tünetek megtekintésére az egyes növénykultúrákra vonatkozóan.

A növényvédelmi portál létjogosultságát és népszerűségét az indulás óta megszületett több mint 37 ezer bejegyzés és az egyre növekvő látogatószám bizonyítja. A portál látogatottsága és kihasználtsága emelkedő tendenciát mutat: a 2017. január 1-től 2017. szeptember 15-ig terjedő időszak statisztikai adatai alapján 8703 fő látogatott el az oldalra, míg a 2016. év ugyanezen időszakában ez a szám 1010 fő volt.

A jövőben várhatóan jelentősen növekszik a különböző mobileszközökről érkező látogatók száma, hiszen az idei fejlesztések lehetővé teszik a mobileszközökkel történő könnyebb böngészést.

A rendszer és az általa nyújtott szolgáltatások további fejlesztése folyamatosan zajlik. A szolgáltatás alapvető célja, hogy a gazdák saját gazdaságukban hatékonyabb növényvédelmi intézkedéseket tehessenek, melyhez elengedhetetlen a tábla szintű növényvédelmi megfigyelés.

A következő fejlesztési fázis fókuszában így a portál szakmai hátterének fejlesztése áll majd, amelyben jelentős szerep jut a térinformatikán alapuló számítások felhasználásával nyert pontosabb adatoknak. Az elérhető új szolgáltatásokkal cél egy olyan előrejelző rendszer létrehozása, mellyel a preventív növényvédelmi kezelések megtervezésében kapnak segítséget a gazdák és a korábbiakhoz képest még tervezettebben végezhetik majd a tevékenységüket.