A vöröshús-fogyasztás csökkentésével nem csupán a daganatos megbetegedések kockázatát csökkenthetjük, de bolygónk állapotán is javíthatunk.

Az Egészségügyi Világszervezet a napokban tette közzé jelentését, mely szerint a feldolgozott húskészítmények – amilyen például a szalonna vagy a kolbász – rákkeltőek. Naponta több mint 50 gramm feldolgozott húskészítmény fogyasztása 18 százalékkal növeli a végbélrák kialakulásának valószínűségét. A jelentés szerint a vörös húsok is „valószínűleg rákkeltőek”.

Mely országok lakói fogyasztják a legtöbb húst? Az OECD adatai szerint az ausztrálok vezetnek, akik fejenként évente közel 100 kg húst esznek, naponta 250 grammot. Arról nem szól a fáma, hogy ennek hányad része vörös hús, de gyaníthatóan a nagyobb, így a WHO jelentése is nagyobb fejfájást okozhat… 90 kg-nál több hús fogy fejenként és évente az Egyesült Államokban is, majd Izrael és Argentína következik:

  • Ausztrália 93 kg
  • USA 91,1 kg
  • Izrael 86 kg
  • Argentína 84,7 kg
  • Uruguay 82,9 kg
  • Brazília 78,1 kg
  • Új-Zéland 73,5 kg
  • Chile 72,5 kg
  • Kanada 70,5 kg
  • Malajzia 54,9 kg
  • Dél-afrikai Köztársaság 50,7 kg
  • Szaúd-Arábia 50m5 kg
  • Oroszország 50,2 kg
  • Dél-Korea 50,2 kg
  • Kína 48,8 kg

A vöröshús-fogyasztás csökkenésének az egészségesebb lakosságon túl további előnyei is lennének. Egy kg vörös hús előállítása ugyanis 11-szer annyi vizet igényel és 5-ször akkora üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár, mint 1 kg csirkehús előállítása. Az állattenyésztés nagyjából a világ mezőgazdasági területeinek felét foglalja el, ami komoly pazarlás, ha figyelembe vesszük, hogy a zöldség-, gyümölcs- vagy gabonatermesztés mennyivel hatékonyabb.

Mindezek alapján sokan érvelnek úgy, hogy a világ jobbá tételének egyik legegyszerűbb módja a húsfogyasztás csökkentése. Az egyik konkrét tanács egyenesen így szól: legyünk minden héten egy nap vegetárinusok!