Nagyjából megőrizte tavaly a 2014-ben felvett lendületet az ipari termelés, a szektor teljesítménye 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ugyan az előző hónaphoz képest tavaly decemberben 0,7 százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon, a volumen így is 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, és a munkanaphatástól megtisztított index is 6,9 százalékos növekedést mutatott 2015 utolsó hónapjában – közölte a KSH. Egy évvel korábban a nyers adat 7,7, míg a munkanapok számával korrigált 5,2 százalékos növekedést jelzett éves összevetésben.

Tavaly így összességében 7,5 százalékos bővülést produkált az ipari termelés, míg munkanaphatással kiigazítva az éves növekedés 7,2 százalék volt 2014-hez viszonyítva. A decemberrel ellentétben az éves adat ugyanakkor némi lassulást mutat éves összevetésben: 2014-ben még összességében 7,7 százalékkal bővült az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. (2012-ben még 1,8 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye, míg 2013-ban mindössze 1,1 százalékkal bővült.) 

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipari termelés tavaly lépte túl a válság előtti szintet. Továbbra is elsősorban a járműgyártás, azon belül is az export az ipari termelés növekedésének fő hajtóereje, de a feldolgozóipar szinte minden ágazata jól teljesített – számolt be az MTI. Kiugró volt a növekedés a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában is. Kiemelte, hogy a korábbi évekkel ellentétben éves szinten a belföldi értékesítésben is a növekedés volt a jellemző.

A tavalyi évhez hasonlóan, várhatóan 2016-ban is 7,5-8 százalékkal bővül az ipari termelés – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1-en. Lenner Áron Márk szerint amennyiben az ipar ezt az éves növekedési ütemet tartani tudja, sikerült elérni a kormány által kitűzött célt, miszerint 2020-ra 30 százalékra emelkedjen az ipari termelés részaránya a magyar GDP-ben. Az ipar jelenleg a bruttó hazai termék 24 százalékát adja.

A helyettes államtitkár kiemelte: a részarány emelése azért is fontos, mert azok az országok tudták átvészelni sokkal kisebb károkkal a gazdasági válságot, ahol tényleges termelői tevékenység folyt és nem csak a szolgáltatási szektor jelentett bevételt az ország számára. Az NGM elemzői szerint továbbra is a járműipar és annak teljes beszállítói lánca húzza az ipart, ehhez zárkózott fel decemberben az elektronikai- és a fémipar – közölte Lenner Áron Márk.