Határozott fellépést vár a jogalkotóktól a magyarországi szállodaipar, miután mostanra forgalmuk 5-10 százalékát szívják el a magánlakásokban alkalmi szállást kínáló ingatlantulajdonosok – írja a Napi Gazdaság.

Már Ausztriában is szemet szúrt az adóhatóságnak, hogy egyre elterjedtebb a feketézés azon ingatlantulajdonosok között, akik átmeneti utazóknak adják bérbe lakásaikat, néhány napos vagy hetes turnusokban – olvasható a Napi Gazdaság hétfői számában.

Az osztrák adóhivatal a napokban adatokat kért a világszerte 35 millió felhasználót, köztük több ezer magyarországi lakástulajdonost is jegyző Airbnb-től, és további magánszállásokat kínáló internetes oldalak üzemeltetőitől.

Magyarországon  is alaposabb ellenőrzésbe kezdett júliusban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mivel ingatlanpiaci szakértők szerint részben az Airbnb miatt is szöktek az egekbe a hazai albérletárak. Több ezren ugyanis kiszálltak a hagyományos lakáskiadásból, és a nagyobb üzlettel és a többnyire adózatlan pénz ígéretével kecsegtető magánszálláshely-szolgáltatást űzik ingatlanjukban.

Egyre többen fektetnek be 40-50 négyzetméteres városi lakásokba, hogy azokat turisztikai céllal hasznosítsák.

A hazai turizmus képviselői szerint ez nem csupán adóelkerülési ügy, hanem olyan, az árnyékgazdaságba átnyúló közösségi szolgáltatás, amely egyre nagyobb szeletet hasít ki a beutazó forgalom növekedéséből.

Amíg Budapesten 70–120 euró éjszakánként a hotelszobák átlagára, addig egy magánlakásban 40 euróért megszállhat egy külföldi turista, akár a leglátogatottabb turisztikai övezetekben is.