A báli kultúrát kívánja népszerűsíteni a Magyar Borok Bálja, a Menedzserbál és Díjátadó Gála, valamint a Budapesti Jogászbál, a három rendezvény szervezői ezért megalapították a Magyar Bálok Szövetségét.

Magyarországon az utóbbi két évtized hozta vissza a társasági élet fontos intézményének számító bálok évszázados hagyományát, és ebben meghatározó a szövetség három tagjának szerepe.

A három rendezvény szervezői az elkövetkezendő időszakban összehangolják szervezési, illetve kommunikációs tevékenységüket, amellyel a bálok kedveltségének, társadalmi elfogadottságának további növekedését szeretnék elérni – közölte az MTI-vel pénteken Harsányi Dávid, a Magyar Borok Bálja egyik főszervezője.

Szombaton a 184. Budapesti Jogászbált rendezik meg, melyre a jogászok és joghallgatók mellett a gazdasági élet, a közélet, a kultúra, a sport, a politika, a gasztronómia területéről érkezőket és kiemelt figyelemmel a tudósokat, kutatókat, az egyetemi tanárokat várják.

Február 27-én tartják meg a 22. Menedzserbált, melynek során átadják az Év Menedzsere és az Év Fiatal Menedzsere díjakat, de idén ugyanezen az estén rendezik a 11. Magyar Borok Bálját is. Az esten adják át a Gál Tibor-emlékdíjat. A jelölteket az év bortermelői ajánlják, a közönség pedig szavazatával segítheti őket; a végeredményt a jelölők és maguk a jelöltek is a bálon tudják majd meg.

Újdonság lesz idén a „száz bor” koncepció: a vacsorán és az azt követő kóstolón százféle hazai bort ízlelhetnek meg a bálozók.

A különleges báli menühöz tartozó borsort most is úgy állították össze, hogy felvonultassa azon hazai bortípusokat, amelyek mind a belföldi, mind a nemzetközi piacon megjeleníthetik a magyar minőségi borkínálatot. Szerepel benne tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, kékfrankos, bordeaux-i típusú vörös házasítás, tokaji desszertbor és egy vendégbor is. A vacsorához kínált kétféle pezsgőn és öt boron kívül pedig további 93 tétel lesz kóstolható a bálterem előterében.