Magyarország nagyhatalom a lakásbiztosításokban, de még van mit tanulnunk a biztosításaink kezelése terén. Gyorsuló ütemben vagyonosodunk, miközben nem törődünk vele, hogy ezt a biztosításunk értékében is lekövessük.

A mintegy 4,4 millió magyarországi lakásra 3,1 millió lakásbiztosítás jut. Az otthonok 70-72 százaléka védett ilyen formán. Ezen a téren nagyhatalomnak számítunk a régióban: a visegrádi országokban ez az arány sehol nem haladja meg az 50 százalékot. A magyarok közül az 50-59 évesek a legtudatosabbak ezen a téren, közülük tízből kilenc ember rendelkezik ezzel a védelemmel – derül ki a Groupama Biztosító legújabb országos kutatásából.

Nem törődünk eléggé lakásbiztosításunkkal

Több jel is utal arra, hogy a lakásbiztosítás egy végső egzisztenciális menedék a háztartásokban, a biztosítással – alapvetően a biztosítási összeg meghatározásában – kapcsolatos döntéseink azonban kevésbé józan kockázatmérlegelésen alapulnak. A magyar családok nagyon nagy része benne él a legjelentősebb vagyontárgyában, mégis, nagyon kevesen számolnak utána, hogy például egy, a lakás teljes megsemmisülését okozó tűz esetén kapott összeg fedezné-e egy új otthon megteremtését és az odaveszett ingóságok beszerzését. 

Még az is, aki a megfelelő biztosítási összegre kötötte biztosítását, az idő múlásával ritkán tartja karban annak értékét. Nem feltétlenül módosítja nagyobb felújítás esetén, vagy akkor, ha módosul a lakásban élők köre, például gyermek születik, vagy éppen elköltözik otthonról.

„Legfrissebb kutatásunkból kiderül: azt, hogy mit is jelent a biztosítási összeg, a lakosság csupán 30%-a tudja, holott egy kárrendezésnél – még a kisebb károk esetében is – döntő fontosságú, hogy a lakás mekkora összegre van biztosítva” – hívta fel a figyelmet Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója.

Baj esetén mindent elveszíthetünk

A Groupama Biztosító megbízásából az NRC Marketingkutató által végzett reprezentatív kutatás alapján a lakásbiztosítással rendelkezők 62 százaléka válaszolta, hogy az elmúlt években végzett jelentős beruházást a lakásával kapcsolatban. Ráadásul 19 százalékuk 1 éven belül tette. Egy fürdőszoba- vagy konyhafelújítás, de még a nagy értékű műszaki cikkek beszerzése is olyan értékben növelheti a lakás értékét, amit a tulajdonos érdekében a biztosításban is le kell követni.

Mégis, a kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a biztosítási érték aktualizálása nagyon háttérbe szorul. A válaszadók rangsorolták a lakással kapcsolatos teendők fontosságát: míg a lakásbiztosítás megléte az egyik legfontosabbnak számít (51 százalék nagyon odafigyel rá), annak aktualizálására már jóval kevesebben figyelnek oda, sőt a lakásukat felújítók több mint ötöde válaszolta azt, hogy még sohasem nézte át lakásbiztosítását, mióta megkötötte.

Ötévente nálunk is beüthet a krach  

A Groupama Biztosító tavalyi adatai alapján az ügyfelek több mint 20 százaléka kapott lakásbiztosítása alapján kártérítést, vagyis a második legtöbb magyarországi lakásbiztosítási szerződést kezelő biztosítótársaság statisztikája szerint arra van esélyünk, hogy legalább 5 évente lesz olyan kárunk, amit kifizet a biztosítónk. Nem mindegy tehát, hogy megfelelő összegre van-e biztosítva lakásunk. Bár a biztosítók hivatalos KSH indexek alapján évfordulók alkalmával automatikusan megajánlanak egy, az árak változását követő összeget, a valós gyarapodásról csak a lakástulajdonosnak lehet pontos képe.