Szeptemberben az építőipari termelés 25,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az előző havi 25,7 százalékos felülvizsgált adattal szinte megegyezően.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 22,2, az egyéb építményeké 30,5 százalékkal. Az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 0,2 százalékkal csökkent az előző havihoz mérten.

Az év első kilenc hónapjában 22,8 százalékkal emelkedett az építőipar termelése az előző év azonos időszakához képest.

Az épületeknél az ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar folyó áron számolt kibocsátása szeptemberben 375,3 milliárd forint volt, az év első kilenc hónapjában pedig elérte a 2235,8 milliárd forintot.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 42,5 százalékkal meghaladta az egy évvel azelőttit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 58,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2017 szeptemberében. Ezen belül a szeptemberben megkötött új szerződések volumene 34,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbiaktól. Az épületek építésére kötött új szerződések 9,3 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 46,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 9,9 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva és 2,3 százalékkal az előző negyedévhez képest. Az épületek építésében 12,3, az egyéb építményeknél 7,3, a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben 10,0 százalékkal nőttek a termelői árak a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva.

Az első három negyedévben 9,1 százalékos volt az áremelkedés, az épületek építésében 11,7 százalékkal, az egyéb építmények építésénél 6,7 százalékkal, a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben 9,2 százalékkal nőttek az építőipari termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

(Forrás: MTI)