Az államnak az átláthatóságra kellene figyelnie a szociális vállalatok létesítésére nyújtandó támogatások kapcsán. Ezt állítják Szlovákiában azok a szakemberek, akik szerint a szociális vállalatoknak akkor lenne jelentőségük, ha valóban elegendő számú tartósan munkanélkülit alkalmaznak majd.

A szlovák munkaügyi tárca több mint 100 millió eurót akar a szociális cégek létesítésére költeni. A kormány a legkevésbé fejlett járások támogatásáról szóló törvény elfogadásának köszönhetően különítette el a szükséges anyagi forrásokat, s azokat majd uniós alapokból is támogatják – írja a hirek.sk.

A támogatás egyik formája a pénzeszközök állami beruházási holdingtársaságon át történő szétosztása.

A Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) elemzője, Radovan Ďurana arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi források mindig csak a problémák egyike, amellyel a vállalkozók küszködnek.

„A sikeres vállalkozónak jó menedzsernek is kell lennie, rendelkeznie kell olyan speciális vállalkozói tervvel, amiben megbízik, valamint túlóráznia kell akár a hétvégeken is annak érdekében, hogy sikeres legyen. Az állam képes a források biztosítására, ám a jó ötletet és az ügyes menedzsert nem tudja biztosítani” – mondta Ďurana.

A szociális vállalatok esetében további kockázatokat is lát. „Az is valós veszély, hogy azok, például a fafeldolgozás esetében, az állami támogatásoknak köszönhetően kiszoríthatják a piacról a már létező vállalatokat. Ezért kérdéses a végső hatás”.

A szociális vállalkozásról szóló törvényen már dolgozik a minisztérium. Az a jövő évtől válna hatályossá. A vállalatok létesítésének támogatásához szükséges anyagi eszközöket pedig már ez év első felében nyújtanák.

A kormány célja főként olyan vállalatok támogatása, amelyek a tartósan munkanélküli személyeknek segítenek.