Az MNB 43,45 millió forintra bírságolta a Sberbankot többek közt hitelkockázati, tőkeszámítási, számviteli, adatszolgáltatási, illetve az informatikai és a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységét érintő problémák miatt. A hitelintézet már a vizsgálat során lépéseket tett az érintett területek fejlesztése és a feltárt hibák kijavítása érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított rendszeres felügyeleti ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységét. Ennek során a jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Az eljárás egyebek között a hitelkockázat területén – ezen belül a fedezetértékelésre, a késedelmes állomány kezelésére, a lakossági és vállalati hitelezésre, az ügyfél- és ügyletminősítésre, valamint az átstrukturálásra vonatkozóan – állapított meg hiányosságokat. Problémát talált a jegybank emellett az adatszolgáltatási és informatikai rendszerek, a számviteli eljárások, valamint a vállalatirányítás terén is – írja közleményében az MNB.

A jegybank feltárta azt is, hogy a Sberbank nem tartotta be maradéktalanul a tőkeszámítással, a befektetési szolgáltatási tevékenységgel, illetve a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésével és megakadályozásával kapcsolatos jogszabályi előírásokat sem. Utóbbi kapcsán a vizsgálat megállapította, hogy egyes ügyfelek és tranzakciók azonosítása elmaradt, több tényleges tulajdonosi nyilatkozat helytelen volt, valamint az informatikai-nyilvántartási rendszer nem biztosította teljes körűen a szankciós szűrések végrehajtását.

Az MNB kötelezte a Sberbankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket ezen hiányosságok megszüntetésére, s erről – a belső ellenőri jelentés megküldésével – számoljon be a jegybanknak. A hitelintézetnek gondoskodnia kell többek közt vállalatirányítási, a számviteli és a hitelkockázati tevékenységével összefüggő egyes eljárások fejlesztéséről, javításáról, valamint az adatszolgáltatás teljes körűségéről. Maradéktalanul meg kell felelnie a jogszabályoknak a tőkeszámítás, valamint az informatikai rendszerek működése során, továbbá a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzése körében be kell tartania a tényleges tulajdonosi nyilatkozatokra, a szankciós szűrési gyakorlatra és a szakmai képzésre vonatkozó előírásokat.

A hiányosságok miatt a jegybank 43,45 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Sberbankra. A bírság mértékét különösen a pénzügyi szolgáltatási, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tevékenység körében feltárt jogsértések száma, súlya indokolta. Enyhítő körülmény volt a bank együttműködő magatartása, a hiányosságok megszüntetésére tett azonnali intézkedései, továbbá az, hogy a jogsértések kapcsán nem sérültek az ügyfelek érdekei.

A Sberbank közleményben reagált az MNB határozatára: ebben azt írja: „A Bank rendkívül fontosnak tartja a jogszabályoknak és a Magyar Nemzeti Bank elvárásainak megfelelő működést. A hitelintézet már a vizsgálat során lépéseket tett az érintett területek fejlesztése és a feltárt hibák kijavítása érdekében. A Magyar Nemzeti Bank által előírtak teljesítése folyamatban van.”