Az MNB 19 millió forintra bírságolta a Porsche Bankot a vállalatirányítási, kockázatkezelési, tőkeszámítási, számviteli, adatszolgáltatási és informatikai tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta a Porsche Bank Hungária Zrt. tevékenységét. Ennek során a jegybank a 2014. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Problémát talált az MNB a tőkekövetelmény-számítás, a számvitel, az adatszolgáltatási gyakorlat és az informatikai biztonság terén – írja közleményében a felügyelet.

A vizsgálat emellett a vállalatirányítási tevékenységre, a hitelkockázat kezelésére – így a belső szabályozásra, az átstrukturált hitelek minősítésére, a követelésbehajtási tevékenységre, az ügyfélminősítésre, a fedezetértékelési gyakorlatra – és a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék (JTM) belső szabályozására és alkalmazására vonatkozóan is megállapított hiányosságokat. Ez utóbbi esetkör lehetővé tette a JTM szabályok szerint nem hitelezhető ügyfelek finanszírozását, illetve a megengedettnél magasabb törlesztőrészletek megállapítását is.

Mindezek nyomán az MNB  kötelezte a Porsche Bankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, s erről a belső ellenőri jelentés megküldésével tájékoztassa a jegybankot. A hiányosságok miatt az MNB összesen 19 millió forint bírságot szabott ki a bankkal szemben. Ezt különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések száma és súlya.

Súlyosító körülménynek számított, hogy a bank hitelezési tevékenysége során olyan gyakorlatot folytatott, mely a lakossági eladósodás megelőzését segítő JTM szabályok érvényesülését akadályozta. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a hitelintézet a JTM túllépés lehetőségének megszüntetésére azonnali intézkedéseket tett. A feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot, s nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.