A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2018. május 25-én a Parlament felsőházi termében díjátadó ünnepséget szervezett a XI. Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai versenyein legjobban szereplő tanulók és gyakorlati felkészítő tanáraik részére.

Az ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szakmánkénti első három helyezést elért tanulóknak emléklapot adott át, és köszöntötte a gyakorlati felkészítő tanárokat, igazgatókat és a szülőket.

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése.

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 43 szakképesítésben – köztük 2 új a távközlési technikus és vegyész technikus szakmában – hirdettük meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

Az írásbeli versenyen országosan 7032 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le. 

A legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek be a szakmák válogatóiba, amelyeket a szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztünk meg. A válogatókon a 474 versenyző diák elsősorban gyakorlati, illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldott meg.

A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 108 oktatási intézményből 236 diák jutott be. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők, idén a tanulók több mint 80%-a kapott felmentést  a tanév végén esedékes teljes szakmai záróvizsga letétele alól.

„2015 a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásaként a Miniszterelnökség szervezésében 3 szakmában 3 versenyző vett részt a fesztiválon, akik a Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból érkeztek. Ők a Miniszterelnökség különdíját vehették át.

A fesztivál keretében zajlott az V. SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató, amelyen a EuroSkills Budapest 2018 versenyen induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a látogatók.

Az országos szakmai versenyek sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 500 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

Az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok ‒ a korábbiakhoz hasonlóan ‒ egynapos szakmai kirándulás keretében – ingyenesen vettek részt a rendezvényen. A fesztiválra idén hozzávetőleg 15 ezer látogató jutott el, ebből mintegy 9 ezer diák 200 autóbusszal a területi kamarák szervezésében. Több mint 70 százalékuk az általános iskolákból érkező 6-7-8. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal volt.  

A 43 szakmát látogatóink tárlatvezetés keretében ismerhették meg és a diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Kormányzat támogatásával 2019-ben is megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, valamint a Szakma Sztár Fesztivált.