„A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” című (GINOP-6.2.3-17) felhívás szakmai tartalmának módosításával összefüggésben az Irányító Hatóság a támogatási kérelmek beadhatóságát szünetelteti a módosított kitöltőprogram megjelenéséig – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

„A módosítás miatt a támogatási kérelmek beadási határidejének elhalasztására is sor kerül, amelyről a Felhívás módosításával együtt közlemény ad majd tájékoztatást” – olvasható a kommünikében.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében megjelent, több mint 17 milliárd forint keretösszegű felhívás célja a szakképzésben tanulók végzettség nélküli elhagyásának csökkentése és az alapkészségek fejlesztésének támogatása. Támogatási kérelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában álló szakképzési centrumok és a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában álló szakképző iskolák nyújthatnak be.

A 2015. évi országos kompetenciamérés adatait összefoglaló jelentés szerint „komoly aggodalomra ad okot a 10. évfolyamon a szakképzésben részt vevő tanulók teljesítménye. Amellett, hogy a szakiskolások átlageredménye körülbelül négyötöd–egyszórásnyival marad az országos átlag alatt, a többi évfolyammal való összevetésben ez az eredmény alacsonyabb a négy évvel fiatalabb, az általános iskola 6. évfolyamára járó tanulók átlageredményénél is. […] Az azonban ezekből az adatokból is kirajzolódik, hogy egy egész középiskolai képzési forma tanulói (a populáció 22 százaléka) nem képesek elérni a 6. évfolyam átlagos matematikai és szövegértési képességszintjét sem ” – idézi a kormány a felhívás tervezetében.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 17,14 milliárd forint. A támogatási kérelmet az Európai Szociális Alap társfinanszírozza; a kormány 36–38 támogatott támogatási kérelemmel számol.

A program a közép-magyarországi régióra is kiterjed: a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – 2,1 milliárd forintos keretösszeggel – márciusban jelent meg a hasonló című felhívás.