Az EP-képviselők Macron francia elnökkel egyeztetnek az EU jövőjéről, de napirendre kerül az ökológiai termelés, a hulladékkezelés és a pénzmosás is az Európai parlament (EP) áprilisi strasbourgi plenáris ülésen.

Az ír, a horvát és a portugál miniszterelnök után ezúttal Emmanuel Macron francia elnökkel vitáznak az EP-képviselők Európa jövőjéről kedden.

körkörös gazdaságot  támogató jogszabályokról szavaznak szerdán a képviselők. Az EP szeretné elérni, hogy a tagállamok 2025-re a kommunális hulladék legalább 55 százalékát újrahasznosítsák a jelenlegi 44 százalék helyett.

Két környezetvédelmi jogszabályjavaslatról is szavaz a parlament csütörtökön. Kötelező nemzeti célkitűzéseket vezetnének be a széndioxid-kibocsátás csökkentésére a szállítás, a mezőgazdaság, az építőipar és a hulladékkezelés területén, az erdőirtás kompenzálására pedig új fákat telepítenének.

Az energiatakarékos épületekre vonatkozó szabályokról, az ökológiai termelés támogatásáról, valamint az EU pénzmosás-ellenes irányelvéről is szavaznak a képviselők a héten.

Facebook és a Cambridge Analytica körüli botrány kapcsán a parlament szerdai vitáján lesz arról szó, mit tehet az EU a személyes adatok és a magánszféra védelmében. (EP)