Novemberben már zsinórban 32. hónapja bővült a kereskedelmi forgalom Magyarországon. Az utolsó őszi hónapban a nem élelmiszer jellegű cikkek eladása nőtt a legnagyobb mértékben.

A kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly novemberben nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,5, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 6,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,7 százalékkal nőtt az értékesítés a naptárhatástól megtisztított adat szerint 2014 novemberéhez képest. 

A fogyasztás 2013. áprilisától kezdve novemberben már 32. hónapja megszakítás nélkül nőtt éves összehasonlításban. A növekedés üteme az élelmiszereknél az előző havi 2,1 százalékról, az üzemanyagoknál 3,4 százalékról gyorsult, a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalmának növekedési üteme 8,0 százalékról lassult le a tavalyi év utolsó előtti hónapjában. 

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015. január-novemberben  naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszerekből 3,4, a nem élelmiszer jellegű termékekből 7,7, százalékkal több fogyott, mint 2014 első tizenegy hónapjában, az üzemanyag fogyasztás 7,4 százalékkal nőtt.  

A KSH megjegyezte, hogy a tavaly márciusban életbe lépett vasárnapi zárva tartásnak a kiskereskedelmi forgalom volumenének alakulására gyakorolt hatása csak hosszabb időszakra vonatkozó adatokból lesz majd kimutatható.