Szlovákia lakosai 106 eurót képesek havonta félretenni – derül ki a Szlovák Takarékpénztár felkérésére az IMAS International társaság által júliusban készített felméréséből.

Az elmúlt évi felmérés eredménye 9 euróval kevesebb volt. Jelenleg Szlovákia minden hatodik lakosa 200 eurót képes félretenni – írja a hirek.sk.

A kedvező gazdasági növekedés hatására a munkapiac dinamikus fejlődésnek indult – vélekedik Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) elemzője.

A lakosság több mint egyötöde többet takarékoskodik, vagy fektet be, mint két vagy három évvel ezelőtt. Huszonhét százalékuk helyzete viszont jóval rosszabb. Az okot sok esetben az egyre magasabb megélhetési költségek jelentik.

Miért tesznek félre a lakosok? A leggyakoribb motiváció szükség esetére egy bizonyos pénzügyi tartalék biztosítása – válaszolt a kérdés az interjúalanyok 94 százaléka.

Öregségére, illetve korkedvezményes nyugdíjaztatás esetére a lakosságnak csaknem háromötöde spórol. Kirándulás céljaira a lakosság 29 százaléka tesz félre.