2016. február 16. kedd, 14:31
gyógyszeripar, gyógyszerexport, Szlovákia
A szlovákiai gyógyszerforgalmazók tavaly 1 216 féle gyógyszert exportáltak, ez körülbelül 1,7 millió doboz orvosságot jelent. Tavaly nőtt a gyógyszerexport, mert 2014-ben 1,4 millió doboz orvosságot vittek külföldre Szlovákiából.

A gyógyszerek gyakran olyan országokba kerülnek Szlovákiából, ahol többe kerülnek. Leggyakrabban Németországba, Nagy-Britanniába, Hollandiába, Lengyelországba, Dániába kerülnek a gyógyszerek. „Tavaly leginkább altatókat, nyugtatókat, kiválasztást elősegítő szereket és vírusölőket vittek külföldre” – mondta el a TASR ügynökségnek az intézet munkatársa, Diana Madarászová.

Parkinson-kór elleni szerekről, epilepszia-gyógyszerekről, urológiai orvosságokról, immunerősítőkről és egyéb, az immunrendszer gyógyításával kapcsolatos szerekről volt szó – írja a hirek.sk.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet megtilthatja a gyógyszerek kivitelét, ha azokból hiány van a hazai piacon. Tavaly 134 esetben ezt meg is tette. A kiviteli tilalom leggyakrabban a skizofrénia elleni, a tromboembolikus zavarok kezelésére szolgáló gyógyszereket és a véralvadásgátlókat érintette. Az intézet tavaly 13 nagy gyógyszerforgalmazónak tiltotta meg a gyógyszerkivitelt.

A gyógyszerkivitelt Szlovákiában 2013 óta felügyelik. Akkor Szlovákia egyedüliként az EU-tagállamok közül törvénybe foglalta a gyógyszerkivitel felügyeletét.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja