Könnyen rozsdásodó fémből készült az paradicsom passzírozó, amelynek a forgalomból történő kivonásáról döntött a Nébih.

A Mofer Kft. által gyártott, és a KAPIGA Kft. által forgalmazott konyhai eszköz savas élelmiszerrel (például paradicsom) érintkezve rövid idővel a használata után erősen korrodálódik, jól látható vöröses-barnás elváltozást okozva az eszköz felületén. Az oxidációs folyamatok következtében nem kívánt anyagok (például rozsda) kerülhetnek a készülő élelmiszerbe – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonági Hivatal (Nébih). A hatóság a termék magyarországi előállítójánál vizsgálatot indított a gyártástechnológia hibájának feltárása érdekében.

 A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy használat előtt mindig győződjenek meg az étel készítéséhez, tárolásához használandó konyhai eszközeik épségéről. Élelmiszer előállításához rozsdamentes anyagokból készített eszközöket részesítsék előnyben, melyek ellenállnak az élelmiszer-alapanyagokban előforduló természetes savak maró hatásának.