Az éjszakába nyúló rendkívüli EU-csúcson rugalmas, azonban legfeljebb október 31-éig tartó halasztást ajánlottak az Egyesült Királyság európai uniós kilépési határidejére, amelyet a brit kormányfő elfogadott.

Az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójának egyetlen napirendi pontja volt: az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli halasztása.

Az ülés megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztettek. Ezt követően a Brexit után bennmaradó tagországok állam-, illetve kormányfői Theresa May brit miniszterelnökkel tanácskoztak, aki bemutatta terveit a további lépéseket illetően. Végül a huszonhetek munkavacsorát tartottak, amelynek keretében megvitatják a hosszabbítás kérdését.

Megnyitó sajtótájékoztatóján Antonio Tajani hangsúlyozta, amennyiben a brit kormány a kilépés határidejének meghosszabbítását kéri, egyértelművé kell tennie, hogy a rendelkezésre álló időszak milyen célt szolgál. Két nappal a Brexit jelenleg érvényes határideje előtt a helyzet még mindig nem világos, és nincs arra utaló jel, hogy Theresa May brit miniszterelnök kormánya valóban ki akarja mozdítani a holtpontról a megrekedt tárgyalásokat – mondta.

A brit kormányfő június 30-áig terjedő hosszabbítást kért, míg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke rugalmas, akár egy évig tartó halasztást javasolt. Emmanuel Macron francia elnök sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy nem tarthat tovább június végénél az Egyesült Királyság európai uniós kiválási határidejének halasztása, mert ellenkező esetben London megpróbálná akadályozni a közösségi döntéshozatalt. Angela Merkel német kancellár inkább a felkészült kiválás mellett érvelt.

Az elfogadott megállapodás értelmében Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusban esedékes európai parlamenti választásokon, ellenkező esetben el kell hagynia az Európai Uniót június 1-jével megállapodás nélkül. A júniusban esedékes uniós csúcstalálkozó lehetőséget biztosít majd arra, hogy az unióban maradó tagországok vezetői részletesen áttekintsék majd a dolgok állását.

Angela Merkel azt hangsúlyozta, hogy a kilépési határidő hosszabb kiterjesztése nyugalmat biztosít az unió számra, és azt, hogy a tagországok vezetőinek nem kell kéthetente csúcstalálkozót tartaniuk ugyanabban a témában. A két éven keresztül előkészített kilépési megállapodásnak viszont minden pontját be kell tartani. A kilépés napja ebből a szempontból nem lényeges – tette hozzá.

Theresa May kijelentette, mindent megtesz annak érdekében, hogy a szigetország rendezett formában hagyhassa el az uniót akár már május 22-én, annak ellenére, hogy az uniós tagországok vezetői hat hónapos kiterjesztést biztosítanak erre. Ha ezt sikerülne elérni, nem kellene megtartani a májusban esedékes európai parlamenti választásokat – mondta.

(Forrás: MTI)