A Paks II. atomerőmű fejlesztése esélyt teremt arra, hogy az erőművi beszállító iparág kiépüljön Magyarországon, amely az autóiparhoz hasonlóan felmérhetetlen növekedési lehetőséget rejt az ország számára – mondta Goszták Árpád, a Siemens Zrt. Power and Gas budapesti üzemének gazdasági vezetője kedden, gyárlátogatással egybekötött sajtótájékoztatón, Budapesten.

Arra kevés az esély, hogy komplett, 1200 megawattos turbinákat Magyarországon építsenek, de a komponensek tervezése és gyártása itt is kivitelezhető – tette hozzá.   

Goszták Árpád hangsúlyozta, a Siemens-csoport beszállítóként részt venne a Paks II. beruházásban, közel egymilliárd euró értékben szállítana turbinákat és operatív irányítástechnikát. A turbinákkal kapcsolatosan összességében mintegy 40 százalékos magyar beszállítói hányad lenne elérhető – emlékeztetett a szakember.

A gőz- és gázturbinákhoz használt alkatrészek mintegy 15–20 százalékát gyártja most a budapesti üzem, így a paksi megbízás elnyerése a Siemens számára is jelentős kapacitásbővítéssel és beruházással járna. Mint megjegyezte, az üzem mostani termelési volumene csaknem duplájára nőne a paksi projekt ideje alatt, a vállalat 200 alkalmazottal is bővíthetné mostani 500-as dolgozói létszámát.

Verle Viktor, a Siemens Zrt. Power and Gas divíziójának vezetője hangsúlyozta: mivel a régi paksi erőműveket 2032–2037-ben várhatóan leállítják, a Paks II projektre a kapacitás fenntartása érdekében szükség lenne, a korábbi 2000 megawattos kapacitás az új blokkokkal 2400 megawattra bővíthető.

A divízió vezetője megjegyezte, hogy a budapesti üzem gyárt komponenseket többek között egy amerikai atomerőmű-bővítéshez is, valamint Magyarországon gyártott egységeket építettek be abba a düsseldorfi erőműbe, amelynek gáz- és gőzturbináiban 61,5 százalékos hatékonysággal elektromos áram állítható elő, új világrekordot felállítva ezzel kategóriájában. 

MTI