2018. március 10. szombat, 13:15
megkülönböztető jelzés, gépjárműadó, NAV
A NAV többször ellenőrzött olyan vállalkozásokat, amelyek figyelmeztető sárga jelzéssel ellátott járművet üzemeltettek, azonban nem vallottak és nem fizettek cégautóadót – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

A cégautó-adókötelezettség elbírálásakor két jogszabályt kell együttesen kell alkalmazni és értelmezni:

  • cégautóadóra vonatkozó szabályokat 2009. február 1-től a gépjárműadóról szóló, többször módosított 1991. évi LXXXII. törvény IV. fejezete (17/A. §-tól 17/G. §-ig) szabályozza, a mentességre vonatkozó szabályok a 17/D. §-ban találhatók. Az adó alól mentes az a személygépkocsi, amelyet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló jogszabálynak megfelelően megkülönböztető jelzést adó készülékkel szereltek fel.
  • A megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának részletes szabályait a 12/2007. (III.13.) IRM rendelet tartalmazza.

Nem mindegy a mentesség szempontjából, hogy megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzést adó berendezéssel látták-e el a személyautót.

A rendelet definíciói:

  • Megkülönböztető jelzést adó készülék: a gépjárműre szerelt, rögzített vagy mozgatható (mobil) üzemmódú, villogó kék vagy kék-vörös fényjelzést adó berendezés, és a sziréna vagy a váltakozó hangmagasságú hangjelzést adó berendezés.
  • Figyelmeztető jelzést adó készülék: a járműre szerelt, rögzített vagy mozgatható (mobil) üzemmódú, villogó sárga fényjelzést adó berendezés.
  • A jogszabályok szerint a figyelmeztető jelzést adó készülékkel, sárga villogóval ellátott személygépkocsi után cégautóadót kell fizetni.

Példák figyelmeztető jelzést adó készülékkel felszerelt személygépkocsira:

  • őrző-védő, biztonságtechnikai cégek „kivonuló” autói, pénz- illetve értékszállító járművei,
  • túlméretes közúti szállítmányt felvezető illetve kísérő járművek.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek 2009 előtt is üzemeltettek „sárga villogóval” ellátott személygépkocsit, korábban nem kellett cégautóadót fizetniük, de ez a mentesség 2009. február 1-jén megszűnt – zárul a NAV közleménye.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja