A következő 2-3 évben reális várakozás a kétszámjegyű árbevétel-növekedés – mondta Ablonczy Balázs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

Az igazgató az idén immár 20. alkalommal megrendezett SAP Forum Hungary rendezvényen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a társaság árbevétele 2010 óta megduplázódott, tavaly az egy évvel korábbit 20 százalékkal meghaladó, 28,5 milliárdos forgalmat könyvelt el az SAP magyarországi leányvállalata.

Felhőalapú megoldások

A felhőmegoldások terén négy éve indult el az értékesítés, az SAP első nagy ügyfele a Mol volt, amely a hr-megoldásokat telepítette a felhőbe. Azóta a nagyvállalati szektorban szinte minden cég követte ezt a példát.

A társaságok többsége olyankor vált felhőmegoldásokra, amikor változik az üzleti modellje – emelte ki Ablonczy Balázs. A MÁV például az – Európai Unió által is támogatott – infrastruktúra-karbantartás projekt keretében cserélte le a korábbi ERP rendszerét SAP-alapúra. [ERP: Enterprise Resource Planning – Vállalati Erőforrás Tervezés.] A Waberer’s-t 3000 kamion menedzselésében segíti az SAP megoldása, amely a kihasználtság növelése mellett a karbantartás, az üzemanyag-fogyasztás és a munkaidő optimalizálását célozza.

Kkv-k

A kis- és középvállalkozások vásárlásai nagyjából 20 százalékos ütemben bővülnek az SAP-nál; Ablonczy Balázs az SAP Business One Hana-alapú megoldást emelte ki, amely pármillió forintos költséggel komoly versenyelőnyhöz juttathatja a digitális átállásban élen járó társaságokat.

Egyetemek

Az ELTE, a Szent István Egyetem, a Corvinus, a Soproni és a Veszprémi Egyetem is már az SAP rendszerét használja, a következő egy–másfél évben ez a portfólió további 8–10 felsőoktatási intézménnyel bővülhet. Az egyetemekkel való együttműködés azonban nem merül ki ennyiben. A „Programozd a jövőt” projekt keretében vezető hazai informatikai vállalatok működnek együtt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel, hogy – több mint 20 felsőoktatási intézmény igényeivel összehangoltan – „piacképes végzettséget adó informatikai képzési programcsomagokat állítsanak össze és segítsék azok beépíthetőségét a felsőoktatási rendszerbe”.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás (machine learning) területén az SAP Hungary Kft.-nél is tucatnyi szakember dolgozik  – tájékoztatott Ablonczy Balázs. Ezek a megoldások egyre több termékbe kerülnek be, aminek eredményeként a „digitális asszisztensek” is egyre „intelligensebbé” válnak.

Erős év lesz 2017 is

Az SAP Hungary vezetője szerint a hazai piacon még mindig komoly lehetőségek nyílhatnak meg a szoftvercégek előtt. Ebben a magyar gazdaság erősödése is szerepet játszik, bár az informatikai piac sokkal gyorsabban bővül, mint amilyen ütemben a GDP növekszik – jegyezte meg Ablonczy Balázs. Az ügyvezető igazgató 2017-ben a tavalyihoz hasonló, sikeres évre számít. Az export aránya az árbevételben tovább emelkedhet.

A társaság az ügyvezető prognózisa szerint 2-3 éven belül bekerülhet a magyarországi Top 200-ba (jelenleg a cég – árbevétel tekintetében – a 350. hely környékén lehet), amihez a forgalomnak körülbelül 40-45 milliárd forintos szintre kell emelkednie.

Paks 2

Részt vesz-e az SAP a Paks 2 projektben? A KamaraOnline kérdésére válaszolva Ablonczy Balázs elmondta: az SAP Hungary a hazai piacon elfoglalt pozíciója és az anyacég atomenergetikai referenciái (köztük a Roszatommal közös projektek) alapján várható, hogy a társaság szerepet kap majd az informatikai rendszer kiépítésében. Az ezzel kapcsolatos közbeszerzések azonban egyelőre az előkészítés fázisában vannak – tette hozzá.