2018. április 9. hétfő, 12:01
eurózóna, befektetések
Nagyot romlott az euróövezeti befektetői hangulat áprilisban a berlini Sentix gazdaságkutató intézet kimutatása szerint.

A mutató áprilisban a vártnál nagyobb mértékben 19,6 pontra esett a márciusi 24,0 pontról. Elemzők 21,2 pontot vártak áprilisra. A mutató az év eleje óta folyamatosan csökken, januárban 32,9 ponton, februárban 31,9 ponton állt. A mutató áprilisi csökkenését a világgazdasági növekedés lassulására és az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségre vezetik vissza az intézet szakértői. Az index elemei közül a befektetői környezet aktuális állapotát számszerűsítő mutató 43,0 pontra csökkent a márciusi 45,8 pontról. 

Az index csökkenését azonban leginkább a várakozások romlása váltotta ki, az ugyanis mínusz 1,5 pont lett áprilisban a márciusi 4,3 pont után. A várakozásokat tükröző mutató már márciusban is nagyot romlott, hiszen februárban még 15,5 ponton állt, áprilisban azonban első alkalommal váltott negatívra az értéke 2016 júliusa óta. 

A Sentix németországi hangulatindexe is romlott áprilisban, 24,4 pontra csökkent a márciusi 29,1 pontról. Az euróövezetihez hasonlóan a németországi Sentix index is az év eleje óta csökken. (MTI)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja