Ismét elmarasztalta szerdán Klaus Johannis államfő a román kormányt a kötelező magánnyugdíj sorsára vonatkozó elképzelései miatt.

A román államfő arra reagált, hogy Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter a România Tv hírtelevízióban bejelentette: már „kőbe van vésve”, hogy a kormány nem államosítja ugyan a nyugdíjalapokat, viszont opcionálissá teszi a második pillérhez való hozzájárulást – írja a Krónika.

A miniszter cáfolta azokat a véleményeket, amelyek szerint a második pillér befizetőinek nagyobb nyugdíjuk lesz, mint azoknak, akik csak az elsőhöz, az állami nyugdíjalaphoz járulnak hozzá. Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán megerősítette, hogy nem számolják fel a nyugdíjrendszer második pillérét.

Klaus Johannis rossz hírnek nevezte, hogy a Szociáldemokrata Párt át akarja alakítani a nyugdíjrendszer második pillérét. Az államfő közölte: az intézkedés nem szerepel a kormányprogramban, a tervezett intézkedés pedig aggodalmat kelthet a fiatalabb munkavállalókban, akik hozzájárulnak a második pillérhez.