Egy nemzetközi oknyomozó újságírói vizsgálat szerint 11 országot károsítottak meg bizonyos vezető bankok.

Hosszú évek alatt több mint 55 milliárd eurót csatornáztak magukhoz Európában nemzeti államkincstárakból egyes bankok. Ezt 12 ország oknyomozó újságírói derítették ki a Correctiv nevű közös projektjükben, amelyben több európai sajtótermék hónapokon át dolgozott együtt – számol be róla az Euronews.

Oliver Schröm, a projekt vezetője szerint hihetetlen mértékű károkat azonosítottak. Az anonim ügyfélkereskedéshez és hasonló tranzakcióhoz kötődő 55,2 milliárd euróról van szó: ez Európa történetének egyik legnagyobb adócsalási botránya.

Vizsgálataik szerint összesen 11 államot ért kár: Norvégiát, Finnországot, Dániát, Belgiumot, Hollandiát, Németországot, Franciaországot, Ausztriát, Svájcot, Spanyolországot és Olaszországot.

A módszer egy banki kiskapuhoz kapcsolódik: az anonim ügyfélkereskedés lehetőséget ad az ügyfélazonosság elrejtésére, az ügyfelek pedig hamis, dupla vagy többszörös adó-visszatérítést is igénybe vehetnek. Ezt használta ki mások mellett a Deutsche Bank, a Santander, a Commerzbank, a Barclay`s, a BNP Paribas, a JP Morgan, a Bank of America Meryll Lynch, a Morgan Stanley és a UBS.

– Mindenki, aki kölcsönöket kínált, részvényekkel kereskedett, pénzt fektetett be ebben az ügyben, mind tudták, hogy az adókasszából szerzik a hasznot

– az Euronews szerint ezt állítja az ügy névtelen koronatanúja.