2017. augusztus 18. péntek, 10:14
Románia, foglalkoztatás, feketemunka, munkatörvénykönyv, túlóra
Eredményesebb küzdelmet tesz lehetővé a szürkemunka ellen a munkatörvénykönyv módosítása Romániában.

A szürkemunka felszámolását célozza a munkatörvénykönyv legújabb módosítása, amellyel a román kormány kiterjesztette a munkaügyi felügyelőség hatáskörét, és megemelte a kiróható bírságok összegét – írja a Krónika.

Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőség igazgatója a elmondta: a változtatással bővült a hatáskörük. Mostanáig csak az minősült feketemunkának, ha valakit érvényes munkaszerződés nélkül foglalkoztattak.

Ezentúl az is feketemunka, ha valakit részmunkaidőben alkalmaznak, ám azon kívül is foglalkoztatják, hiszen a részmunkaidősök esetében tilos a túlóra. Szintén bejelentetlen munkának számít, ha a munkakezdés előtti napon nem írják alá a szerződést, és nem jelentik be az elektronikus adatbázisba.

Az alkalmazottat a munkaviszony felfüggesztése alatt nem lehet dolgoztatni. Ezek az esetek eddig az adóhatóság hatáskörébe tartoztak, nem feketemunkaként, hanem adóelkerülésként kezelték.

Most az új kormányrendelet alapján a munkafelügyelők eljárhatnak és bírságolhatnak, sőt a hatáskörük kiterjed a telephely tevékenységének a felfüggesztésére is.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja