Nőtt a magyarországi kibocsátású betéti kártyák, és csökkent a hitelkártyák száma Magyarországon tavaly a negyedik negyedévben, ugyanakkor az ügyfelek minden eddigi negyedévinél több, 209 millió belföldi vásárlást indítottak, 1547 milliárd forint értékben kártyákkal.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közlése szerint 2018 egészében a kártyás fizetések száma meghaladta a 765 milliót, ami 24 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban. Az MNB adatai szerint a vásárlások tavaly értékben is rekordra, 5450 milliárd forintra, 2017-hez képest 23 százalékkal nőttek.

A magyarországi kibocsátású fizetési kártyák száma 2018 utolsó negyedévében jelentősen, 190 ezerrel nőtt, ezzel megközelítette a 9,4 milliót. A kártyákon belül a betéti kártyák csaknem 200 ezres növekedéséhez a hitelkártyák közel 12 ezres csökkenése társult.

Az érintőkártyák száma 2018 negyedik negyedévében több mint 251 ezerrel, így az év során összesen közel 844 ezerrel nőtt. Az érintőkártyák aránya az év végére az összes fizetési kártyán belül meghaladta a 79 százalékot.

A jegybank felhívta a figyelmet arra is, hogy a hagyományos tranzakciók átlagértéke mintegy 1,8-szerese – 11 857 forint – az érintéses fizetésekének, azaz a kisebb értékű vásárlások esetében nagyobb arányban fordul elő az érintéses technológia használata.

A forint számlák megközelítőleg 6,7 milliós száma szinte változatlan volt az év utolsó negyedévében, azonban a megtakarítási célú számlák 2016 óta tartó csökkenése megállt, számuk a negyedik negyedévben 3 ezerrel növekedett – hívta fel a figyelmet az MNB.

Az utolsó negyedévben az internetes vásárlási forgalom darabszámban mintegy 29 százalékkal, értékben pedig közel 26 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest, azonban a teljes kártyás vásárlási forgalomnak ez csak kis részét – darabszámban 8, értékben pedig 12 százalékát – tette ki.

A kártyás készpénzfelvételek darabszáma 302 ezerrel 26,9 millióra csökkent az utolsó negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, azonban a felvett készpénz összértékben mintegy 7 százalékkal emelkedett.

A magyarországi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalások darabszáma megközelítőleg 64 milliót, összértéke pedig mintegy 173 ezer milliárd forintot tett ki 2018 negyedik negyedévében, ami 6, illetve 5 százalék növekedést jelent 2017 azonos időszakához viszonyítva.

Az MNB tájékoztatása szerint a harmadik negyedévben közel 16 ezer visszaélés történt kártyákkal, ami mintegy 60 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. A visszaélések zöme, mintegy 80 százaléka a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, főként internetes vásárlásokat érintette, azon belül pedig az esetek jóval több mint kétharmada a határon átnyúló forgalomhoz kapcsolódott.

(Forrás: MTI)