Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly átlagosan 6,31 százalékos, infláció feletti, azaz reálhozamot értek el, az együttes vagyonuk éves összevetésben 9 százalékkal 1166 milliárd forintra nőtt.

Az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon tavaly december végén meghaladta az 1,1 millió forintot, ez 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest – ismertette a tavalyi számokat sajtótájékoztatóján Kravalik Gábor. A Pénztárszövetség elnöke elmondta: a pénztártagok egyéni befizetései történelmi rekordot értek el, tavaly összesen több mint 72 milliárd forintot fizettek be számláikra, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

A 6 százalék feletti reálhozam a mostani, 1 százalék alatti betéti kamatok között kiemelkedő eredmény, ahogy az egy főre jutó átlagvagyon egy év alatti 10 százalékos gyarapodása is – értékelte Kravalik Gábor az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítményét. Az elnök rámutatott: a tavalyi számokban komoly szerepet játszott a nyugdíj- és egészségtudatosság erősödése és az is, hogy a pénztártagok megtakarításuk után 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adókedvezményt érvényesíthetnek.

A pénztártagok egyéni befizetései emiatt történelmi rekordra ugrottak tavaly, 2016 végén megélénkült a megtakarítási kedv. Az utolsó negyedévben az egyéni és munkáltatói hozzájárulások együttes összege 40 milliárd forintra rúgott, ami 70 százalékkal haladta meg a 2016 harmadik negyedévében befolyt összeget – ismertette. A rekordösszegű befizetés azt mutatja, hogy nőtt a pénztárakba vetett bizalom – mutatott rá Kravalik Gábor, hozzátéve, hogy az egyéni befizetések mellett 2016-ban a munkáltatói hozzájárulások is 4 százalékkal nőttek. 

Kifejtette: a múlt évi adatok szerint egyre népszerűbbek a Pénztárszövetséggel együttműködő egészség- és önsegélyező pénztárak is. Az egyéni befizetések esetükben éves összevetésben 16 százalékkal emelkedtek, bár a munkáltatók ezzel párhuzamosan némiképp háttérbe szorultak, és közel 3 százalékkal kevesebb tagdíjat vállaltak át, mint egy évvel korábban. 

A Pénztárszövetség adatai szerint a tagi befizetések jelentős része itt is a nagy befizetési hajrában, 2016 végén folyt be. Tavaly az egészségpénztári tagok több mint 8 millió alkalommal, esetenként átlagosan 5200 forint értékben finanszírozták költéseiket a kasszák egyre bővülő szolgáltatási palettájáról. Az egészségpénztárak összesített vagyona 51,5 milliárd forintra nőtt, ami tagonként átlagosan 62 ezer forint „egészségre szánt” megtakarítást jelent.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 1 millió 52 ezer 631 pénztártaggal, 72 milliárd forint tagi befizetéssel és 1166 milliárd forint pénztári vagyonnal rendelkeztek tavaly, míg az egészség- és önsegélyező pénztárak 827 289 pénztártagot számláltak, 16 milliárd forint tagi befizetést, és 51,5 milliárd forint pénztári vagyont mondhattak magukénak 2016-ban. (MTI)