2015. július 8. szerda, 12:27
áram felhasználás, Mavir
Rekordot döntött kedden az ország nyári áramigénye, sőt szerdán még nagyobb felhasználás várható, aminek a fele külföldi erőművekből származik.

Kedden hatalmas mennyiségű villamos energia áramlott a szomszédos országokból Magyarországra – írja a Világgazdaság. Főként Szlovákiából, Ausztriából, Ukrajnából és Szerbiából importáltunk, egyedül Horvátországba exportáltunk. A Mavir Zrt. adatai szerint az országban felhasznált áram csaknem fele külföldről származott. Ennek oka a napokban megérkezett meleg hőhullám miatti extrém magas hőmérséklet, így jelentősen megnőtt a villamosenergia-igény. Másik oka, hogy a hazai erőművek csak egy kis része tudja versenyképes árakon előállítani és értékesíteni a kereskedők részére; ezt valamelyest ellensúlyozza, hogy ezen erőművek kihasználtsága magas, bár a kánikula negatívan befolyásolja a hűtési viszonyokat, így csökken az erőművek által üzembiztosan kiadható teljesítmény.

A keddi napon egy 8 éves rekord dőlt meg, ugyanis 6436 megawattos terhelést mértek, ami 16 megawattal haladja meg a 2007-es nyári csúcsot. A rekord terhelés július elejére szokott esni; bár előfordulhat még nagy meleg a nyár hátralevő részében, ilyenkor azonban már megkezdődnek a szabadságolások, így a jelentősebb fogyasztóknak (mint például az irodaházak, üzemek) csökken az energiafelhasználás igényük.

Azt követően, hogy a napi átlag hőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további emelkedés fokonként 90-100 megawatt plusz terhelést jelent. Ennek napi mennyisége 1500-2000 megawattóra pluszt jelent, ami 500-600 háztartás éves fogyasztásával egyenlő.

Alacsony összteljesítményük miatt a napelem fokozott működése nem okoz gondot a hazai rendszerirányításnak. A környező országokból bejövő importáram jó része működő napelemek működéséből származott.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja