A Varga Pincészet több területen is rekord évet zárt 2017-ben. A borok nem hivatalos világbajnokságának számító bordeaux-i borversenyen három borukkal, a száraz Irsai Olivérrel, Olaszrizlinggel, illetve az édes, késői szüretelésű Szürkebaráttal is kiérdemelték az aranyérmet, magyar pincészet régóta nem aratott ekkora sikert.

A fontosabb gazdasági mutatók is jó eredményről árulkodnak a család két vállalkozásában: a badacsonyörsi Varga Pincészet árbevétele 4,6 milliárd forint, a feldebrői 1,2 milliárd volt, a két pincészet együttes adózott nyeresége pedig összesen 300 millió forint. Csúcsot értek el az eladott palackok számában is, hiszen tavaly már 15,5 millió palack bort értékesítettek, majdnem 1 millióval többet, mint 2016-ban, akkor 14,6 millió üveget – írja közleméynében a pincészet.

Varga Péter tulajdonos szerint az elmúlt év legnagyobb sikere kétséget kizáróan mégis az őszi szüret volt, hiszen a ’70-es évek elején volt utoljára hasonlóan áldott időjárás a szőlőtermesztők számára. Mivel az idei tél utolsó hetének extrém hidege még nyugalmi állapotban érte a szőlőtőkéket, így a rügyfakadásra vélhetően nem lesz negatív hatása.

„Természetesen nagyon elégedettek vagyunk az értékesítés alakulásával, de a tavalyi évben talán még ennél is jobban örültünk a termés eredményének. Én ugyan csak 32 éve vagyok a szakmában, de nem emlékszem, hogy valaha ilyen egészséges és jó minőségű szőlőt szüreteltünk volna. A jó minőség alatt azt is értem, hogy a szőlőszemek, és ennek következtében a borok is sokkal gazdagabbak lettek mind illatban, mind ízekben, mint a korábbi években. Mindezek miatt úgy döntöttünk, növeljük taktikai borkészletünket, azaz tavaly több szőlőt vásároltunk fel, mint amennyire az értékesítéshez szükségünk lenne. A 2016. évi 16 millió kiló szőlővel szemben 2017-ben 20,5 milliót dolgoztunk fel” – mondta Varga Péter.

Azt látjuk, hogy eladásainkban folyamatosan nő a száraz borok aránya, 2017-ben már megközelítette az eladott bormennyiség kétharmadát. Az előző évjárat aromagazdagsága a legnagyobb hatással fogyasztóink kedvencére, az Olaszrizlingre volt, hiszen a 2017-es évjáratot kóstolva meggondolandó, hogy ezt a fajtát ne soroljuk-e a jövőben az illatos borok közé, hasonlóan a Szürkebaráthoz, Muskotályhoz vagy a Sauvignon Blanc-hoz” – összegezte az elmúlt évet Varga Péter.

2017-hez kötődik még a Varga Pincészet feldebrői borászatának átadása is, ami az Egri borvidéken található. Ezzel a fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a tárolókapacitás, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás. Ebben az új pincészetben tavaly 7,7 millió kiló szőlőt tudtak feldolgozni, ami a legnagyobb mennyiség az Egri borvidéken és egész Északkelet-Magyarországon is. A Varga család eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a feldebrői pincészet létrehozásába, a két éve elkezdődött beruházás finanszírozását 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitel is segítette.

A 2018-as tervek között van többek között a Varga Friss Aranymetszés borcsalád bővítése. A gyümölcsös, gyorsan fogyasztásra kerülő boroknak olyan nagy a népszerűsége, hogy kikényszerítik helyüket a borkülönlegességek között. A legjobb primőr borok közül a Balatoni Irsai Olivér készült el a leghamarabb, így ezt benevezték a 2018. február végi német nemzetközi borversenyre, a Mundus Vini-re, ahol ez a különleges zamatú bor ezüstérmet kapott.

„Sokan kérdezik aggódva, hogy a későn jött nagy hideg nem okoz-e károkat a szőlőültetvényekben. Az aggodalom jogos, mert a szőlő téli, úgynevezett mélynyugalmi állapotában megbirkózik ugyan ennél még nagyobb fagyokkal is, de a februári meleg, csapadékos időjárás hatására már elindulhatott a nedvkeringés, a nyugalmi állapot megszűnése, amikor a szőlő már érzékeny a kisebb fagyokra is. Bár biztosat ilyenkor még nem lehet mondani, egyelőre úgy tűnik, családunk 200 hektáros birtoka még éppen megúszta. Ha egy-két héttel később jön a hideg, az biztosan nagy károkat okozhatott volna” – véli Varga Péter.