A KSH 2019. áprilisi adatai alapján az ipari termelés növekedésében Magyarország a régió éllovasai közé került, ráadásul a kedvező adatok elsősorban a hazai értékesítés, a magyarok vásárlóerejének növekedéséből származnak.

2019 áprilisában is folytatódott az ipari termelés gyors növekedése. A termelés volumene 6,3 százalékkal, munkanaphatással igazítva is 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. 2010 óta a hazai ipar több mint 50 százalékkal növekedett, ami felülmúlja a régiós versenytárs Csehország és az Európai Unió növekedését is.

„Magyarországon az ipar, és általában a gazdaság adatai vitathatatlanul kedvezőek. Az OECD májusi elemzése is megerősítette, hogy Magyarország az EU egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, és a növekedés stabil belső alapokon nyugszik. A szervezet 3,9 százalékos magyar növekedést vár 2019-re, ami többszöröse a nyugati gazdaságok teljesítményének” – hangsúlyozta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

„Ez nem volt mindig így. 2010-ben az előző időszak elhibázott gazdaságpolitikája miatt elsőként az ország pénzügyeit kellett rendbe tenni. Aztán 2014-től a gazdaság elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy megkezdődjön az ipari dimenzióváltás. Ha nem akarunk lemaradni a nemzetközi versenyben, tudatosan kell belépnünk a 21. századba, ami modernizációt, digitalizációt, új innovációs rendszert és új szemléletet követel, főként a kulcságazatokban” – folytatta az államtitkár.

Áprilisban a főbb feldolgozóipari alágak közül éppen a kulcságazatok mutatták a legnagyobb növekedést: a legnagyobb súlyú és teljesítményét 2010 óta több mint megduplázó járműgyártás 9,3 százalékkal, az élelmiszeripar 10,9 százalékkal, míg a villamos berendezések gyártása 14,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az exportértékesítés volumene 3,5 százalékkal, míg a belföldi értékesítés 11,2 százalékkal bővült 2018 áprilisához viszonyítva. Az új feldolgozóipari exportrendelések átmenetileg megtorpantak, miközben az új belföldi megrendelések 11,1 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány április végén 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. „A magyar családok vásárlóerejének növekedését jelzi az, hogy a bővülést a hazai kereslet élénkülése húzza” – magyarázta György László.

„Az elért eredményeket azonban meg kell védenünk, mivel az uniós és a világgazdaság a lassulás jeleit mutatja. A kormány azért hirdette meg a munkaadók, a munkavállalók és a társadalom számára egyaránt kedvező intézkedéseket tartalmazó Gazdaságvédelmi Akciótervét, hogy a magyar gazdaság teljesítménye hosszú távon is legalább két százalékponttal az uniós átlag felett maradjon” – zárta gondolatait az államtitkár.

(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: Audi Hungaria)