Főleg az idei adó- és járulékcsökkentésnek köszönhetően 12 éve nem látott mértékű optimizmussal vágnak neki 2017-nek a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv).

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait 2004 óta jelző K&H kkv bizalmi index elérte történelmi csúcspontját: 13 pontos emelkedést követően jelenleg 11 ponton áll. A vállalkozások láthatóan optimisták a kormányzat gazdaságpolitikáját illetően, ugyanis a K&H kkv bizalmi index 12 éves rekordot ért el – értékelte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztályvezetője.

Az eddig nem látott optimizmus fő mozgatórugója a felmérés előtt nem sokkal bejelentett adó- és járulékcsökkentés lehetett. Ezt mutatja, hogy a hangulatjavulás leginkább a közterhekre, a kormányzati gazdaságpolitikára és a versenyhelyzet javulására vonatkozó pozitív várakozásoknak köszönhető. Az index a 2011-es mélypontot követően trendszerűen növekszik, és történetében ez mindössze a harmadik alkalom, hogy értéke áttörte a nulla szintet.

Az index emelkedése főként annak köszönhető, hogy a vállalkozások az őket érintő közterhekkel kapcsolatban újabb pozitív irányú változásra számítanak. Tovább nőtt az alacsonyabb közterhekkel kalkulálók aránya (29 százalék), miközben az index történetében a legalacsonyabb értéket érte el azok aránya, akik a következő egy évben a jelenleginél magasabb adókkal és járulékokkal terveznek (14 százalék) – mondta el Kovács Viktor Zoltán. A közterhek kedvező alakulása mellett a kormányzat 2017-es intézkedéseivel kapcsolatban is derűlátók a kkv-k: a többség szerint (81 százalék) semleges vagy pozitív hatással lesz az idei gazdaságpolitika a vállalkozás működésére nézve.

A cégek a versenyhelyzetben is javulásra számítanak, hiszen közel minden negyedik vállalkozás véli úgy, hogy idén lekörözi a konkurens cégeket. Erre nagy szükség lenne, hiszen a Világgazdasági Fórum legfrissebb, 2016-17-es versenyképességi rangsorában az eddigi legrosszabb eredményt érte el hazánk. A 138 országot összehasonlító jelentésben hat helyet visszaesve a 69. helyen szerepel Magyarország.

A bizalom minden árbevétel-kategóriában és ágazatban erősödött, ráadásul a várakozások – 12 év alatt most másodjára – szektortól és mérettől függetlenül is a pozitív tartományban vannak. Szokásos módon a középvállalkozások a legoptimistábbak, hangulatuk már egy éve stabilan a pozitív sávban van (26 pont), a kisvállalkozások bizalma jelenleg 14,5 ponton áll, és melléjük már a mikrovállalkozások is felzárkóztak (5 pont). A szektorok közül jelenleg az agrárium a legoptimistább (23 pont), amelynek hátterében feltehetően az idei rekord gabonatermés, és a november végéig megközelítőleg 118 milliárd forint egységes területalapú támogatási előleg kifizetése állhat.