Az utolsó, nagy méretű műtárgyakat, vasúti kocsikat, repülőgép szimulátorokat és szobrokat is elszállítják a közlekedési múzeumból, amelynek épületét felújítják a Liget Budapest Projekt részeként. A feladatra közbeszerzést írt ki a fejlesztő cég.

Nyílt közbeszerzési pályázatot írt ki a Liget Budapest Projektet menedzselő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum nagy méretű műtárgyainak elszállítására. Az intézményt tavaly áprilisban zárták be, a kisebb, könnyebben mozgatható tárgyakat már elszállították, szétosztották több kiállítás között, a nagyobb, nehezebb darabok azonban még ott vannak.

A pályázati felhívás szerint a nyertes vállalkozásnak ezeket kell majd elvinni egyrészt az MMKM Tatai és a Kaposvár utcai raktáraiba, a legnagyobb elemeknek pedig Budapesten vagy az agglomerációban kell helyet, praktikusan egy nagy raktárbázist keresni. Az elszállítandó tételeket nem részletező felhívás alapján egyebek mellett vasúti kocsikat és négy TU-154-es repülőgép szimulátort is el kell vinni a múzeumból, de a nyertes feladata lesz a kőszobrok elszállítása, sőt az úgynevezett hosszúcsarnok falában található terrakotta műalkotás kibontása is.

A közbeszerzésen csak olyan cég indulhat, amelynek az elmúkt három évben legalább nettó 30 millió forint bevétele volt vasúti jármű közúti szállításából vagy egy minimum tíz tonnás jármű szállításából. A pályázatra február 9-ig lehet jelentkezni, a felhívást megtekintheti itt.

A közelekedési múzeumnak helyet adó épületet a Liget Budapest Projekt keretében állítja vissza eredeti állapotába. A millenniumi ünnepségekre Pfaff Ferenc tervei alapján, romantikus-eklektikus stílusban épült Közlekedésügyi Csarnok a második világháború alatt sérült meg, mai formáját pedig a ’60-as évek részleges helyreállítási és a ’80-as évek bővítési munkáinak köszönheti. Az épület  tervek szerint 2018-ra nyeri vissza eredeti pompáját, az újjáépítés becsült költsége hétmilliárd forint.