Használat során az elvárhatónál hússzor több kobalt oldódik ki a Möbelix Gustel márkájú kávés bögréiből, amelyeket ezért most visszahív a lakberendezési áruházlánc. A vállalat visszatéríti a termékek árát.

Kobalt kioldódás miatt kivonja a forgalomból Gustel márkájú, kínai eredetű kávés bögréi a Möbelix lakberendezési áruházlánc – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Möbelix internetes oldalán arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett bögréket vigyék vissza az üzleteik egyikébe, ahol visszakapják a vételárat.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait. Figyelembe véve a termék rendeltetését, valamint azt, hogy a magasabb hőmérsékletű italok az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat, a Nébih azt kéri, akinek ilyen kávés bögréje van, az ne használja tovább.

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban az emberi szervezetben nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.

A Möbelix kávéscsészéiből az osztrák hatóság mérései szerint a jó gyártási gyakorlat szerint előállított termékeknél elérhetőhöz képest mintegy hússzoros mennyiségű kobalt kioldódás volt tapasztalható, amely rendszeres használat mellett humán egészségügyi aggályt vethet fel – írja közleményében a Nébih.